Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Cukkinis burek

Persze az igazi burek nem bolti rétestésztából készül, de nekem most épp volt két csomag itthon, és kis trükkel elég jó végeredmény lett belőlük.

A bécsi piacokon sok jó török pékséget találni, ahol ehetünk sós-túrósat, bárányhúsosat, de most egy szerb burekest fedeztünk fel, aki a hagyományos ízek mellett szezonális töltelékkel, kapros-cukkinissel is bővítette repertoárját. A mai gyors ebédnek ez adta az ötletét, na meg az is, hogy egy jó cukkínis burekért ne kelljen egészen Bécsig utazni.

És ha nincs otthon réteslap,de az ellenállhatatlan vágy mégis megvan a burekkészítéshez, akkor íme némi instrukció 6:27-től.

Hozzávalók:

1 + 1/2 cs. réteslap (9 lap)

½ dl olívaolaj

víz

fekete kömény vagy szezámmag

 

A töltelékhez:

1 közepes cukkini kis kockákra vágva (kb. 40 dkg)

1 közepes fej hagyma apróra vágva

½ cs. kapor, apróra vágva

só, olívaolaj

 

 

A cukkinis töltelékhez az olajon megdinsztelem a hagymát, rádobom a cukkinit, sózom, hozzáadom a kaprot, és fedő alatt puhára párolom.

 

Nedves konyharuhára terítem az első réteslapot – és most jön a trükk – hagyományosan a réteskészítésnél olajjal kenném meg a lapokat, hogy a lapok ne ragadjanak össze, itt viszont pont ellentétes a cél,vagyis hogy a lapok összeragadjanak, ezért bőségesen megkenem vízzel a lapokat, hogy jól átázzanak és egy lappá álljanak össze. Vigyázat, azért ne essünk túlzásba!

Lehet érezni, ahogy a száraz réteslapok szinte megelevenednek, és hasonló állagúvá válnak, mint a friss, kézzel nyújtott rétestészta.

 

Következhet a töltelék, melyet egyenletesen eloszlatok rajta, és ugyanúgy, mint a rétest feltekerem. Ha kicsit ragadóssá válik a tészta felülete, olajos kézzel könnyen lehet vele dolgozni. A kapott „kígyót” végül összetekerem csiga alakzatba és kerek sütőformába teszem. Meglocsolom a fél deci olívaolajjal, és megszórom fekete köménnyel, vagy ha nincs, a szezámmag is jó. 180 fokon sütöm legalább fél óráig.

0 Tovább

Vodka-limonádézselé piros ribizlivel

Lassan visszatérek a konyhába,és ha marad ez az elviselhető idő, akkor hamarosan sütireceptek is fognak következni, végre! Most van a kedvenc bogyósgyümölcseim szezonja, amit nem szeretnék kihagyni, olyan sok ötletem van, amik megvalósításra várnak, de a meleg jócskán visszavett a sütkérezésekből. Viszont készült hűsítő vodkazselé ribizlivel, amit egy kertipartira tökéletesen el tudok képzelni levezetőként. Nem tejszínes, nem csokis, és nem krémes – amit ugye egy jó sütiben szeretünk, de a zselé 40 fokban praktikusabb, mert nem romlik meg, nem folyik szét. Vodka nélkül készülhet gyerekváltozat is.

 

 

Hozzávalók:

2,5 dl víz

120 ml citromlé és 1citrom reszelt héja

10 dkg fruktóz / nyírfacukor / cukor

1 dl vodka

1 tasak H. Rozi zselatinpor

kb.15-20 dkg ribizli(1 kis doboznyi)

szilikonforma

 

A zselatint 1 dl langyos vízben elkeverjük. Egy lábosba öntjük a maradék vizet, citromlevet, feloldjuk benne a fruktózt, majd hozzákeverjük a megduzzadt zselatint. Kis lángon összemelegítjük, de ne forraljuk föl. Akkor jó, ha a zselatin felolvadt, és átlátszó folyadékot kaptunk. Ha már langyos, hozzáadhatjuk a vodkát is. Keverjük jól össze és töltsük meg ¾-ig a kivizezett formákat, majd oszlassuk el bennük egyenletesen a ribizliszemeket. Tegyük a hűtőbe dermedésig. Így a ribizliszemek a zselé tetején fognak maradni, ha azt akarjuk, hogy az egész zselében „ússzanak”, akkor először csak a forma feléig öntsük a folyadékot, szórjuk meg ribizlivel, dermesszük ki, majd ismételjük meg ezt a műveletet. A formából úgy fordítjuk ki, hogy előbb óvatosan meglazítjuk a zselé szélét egy késsel, azután könnyen kifordítjuk a formából. Ez a mennyiség egy 6 db-os szilikon mini kuglóf formára volt elég, kb. egy kis csészényi mennyiség maradt ki. 

0 Tovább

Gyors mentás sárgadinnyés bulgursaláta

Amióta tart a kánikula, még a tűzhelyet is nagy ívben elkerülöm, nemhogy főzésre adjam a fejem. Erre az időszakra az egyik legtutibb kaja a bulgursaláta.

Nagyon hálás dolog, mivel nem kell főzni, csak 20 percig forró vízbe áztatni, ehhez a művelethez pedig egy vízforraló is megteszi. Praktikus egyszerre több bulgurt „főzni” – a hűtőben 2-3 napig eláll – és olyan hozzávalókkal keverni, amikkel épp kedvünk tartja, így pár perc alatt megvan az ebéd, ami plusz piros pontot érdemel. Ez a mentás sárgadinnyés verzió kimondottan üdítő, nagyon finom magában is, de grillezett fehér húsokkal, hallal fejedelmi párosítás.

 

Hozzávalók:

10 dkg bulgur

1 közepes fürtös uborka, hámozva, kimagozva, szeletelve

1 cs. újhagyma,

½ sárgadinnye, kockára vágva

kisebb marék mentalevél, durvára vágva

1 nagy citrom leve és héja, olívaolaj

só, bors

 

A bulgurt kétszeres mennyiségű forralt vízzel leöntjük és 20 percig lefedve állni hagyjuk. Közben egy salátástálban összekeverjük a citromlevet, citrom héját, mentát, sót, borsot, egy löttyintésni olívaolajat és a kihűlt bulgurt belekeverjük. Végül összeforgatjuk a többi hozzávalóval.

0 Tovább

Levendulás rebarbarakompót

Ezzel a hűsítő rebarbarás-levendulás koktéllal tesszük kibírhatóvá a kibírhatatlan hőséget.

Receptet ezúttal nem írok hozzá, csak arányokat, mivel a főzésen kívül nincs más dolog vele. Nem árt rögtön triplázni a mennyiséget, mert nagyon itatja magát.

 



Hozzávalók:

kb. 30 dkg rebarbara

3-4 szál levendula virág

kb.1 liter víz

nyírfacukor

2 Tovább

Serpenyős egytál vargányával, spárgával, kacsamellel

Sok eső esett mostanában, szerencsére a piacon is megjelentek a gombaárusok.

Bár egyébként jobban szeretem sajátkezűleg szedni a gombát, most mégsem tudtam ellenállni a kísértésnek, olyan szép nyári vargányákba botlottam. Ezzel az otthon gondosan összeírt bevásárlólista immáron fölöslegessé vált, és a vargányák diktálták az ebédhezvaló begyűjtését. Hazaérve nem akartam nagyon bonyolítani a dolgot, hogy minél előbb ebéd legyen belőlük, ezért egy serpenyős egytál lett a végeredmény, spárgával, újkrumplival, pecsenye kacsamellel és sok zöldfűszerrel.

Igazi vendégvárós kaja lett, egyszerűen elkészíthető, de annál jobban lehet vele villogni.

 

 

 

Hozzávalók 2 főre:

50 dkg újkrumpli

1 cs. zöld spárga

20 dkg friss vargánya

30-40 dkg pecsenye kacsamell (a hízott nem jó, mert rágós marad!)

2-3 gerezd fokhagyma

4 ág friss kakukkfű

2 ág rozmaring

só, bors

olívaolaj

 

A spárgát megtisztítom, a fás végeit levágom és darabokra tördelem. A vargányáról nedves törlőkendővel letörlöm a homokos részeket (ha van), és szeletekre vágom. Érdemes a piacon kisebb, tapintásra keményebb „kelj fel jancsiszerű” példányokat választani. Figyeljünk oda, hogy ne legyenek féregjáratok a tönk vágásfelületén, és kérjük meg az árust, vágja meg a gomba kalapját is, hogy idejében kiderüljön, hogy betolakodótól mentesek-e:-)

A kacsamellet csíkokra vágom, sózom-borsozom és 10 percig állni hagyom. Olívaolajon megpirítom a húst, hozzáadom a zúzott fokhagymagerezdeket, és az apróra vágott zöldfűszerek felét. A megpirított húst egy tálba szedem, és a visszamaradt zsíron össszepirítom a szeletekre vágott vargányát és a spárgát. Sózom, borsozom, szórok rá a zöldfűszerekből, majd a kacsás tálba szedem. Utoljára a krumplit pirítom meg 1-2 kanál olívaolajon, rászórom a maradék zöldfűszert, sózom, borsozom és kevés vizet öntök alá, majd lefedve puhára párolom. Végül összekeverem az egészet, majd tálalom.

1 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek