Persze az igazi burek nem bolti rétestésztából készül, de nekem most épp volt két csomag itthon, és kis trükkel elég jó végeredmény lett belőlük.

A bécsi piacokon sok jó török pékséget találni, ahol ehetünk sós-túrósat, bárányhúsosat, de most egy szerb burekest fedeztünk fel, aki a hagyományos ízek mellett szezonális töltelékkel, kapros-cukkinissel is bővítette repertoárját. A mai gyors ebédnek ez adta az ötletét, na meg az is, hogy egy jó cukkínis burekért ne kelljen egészen Bécsig utazni.

És ha nincs otthon réteslap,de az ellenállhatatlan vágy mégis megvan a burekkészítéshez, akkor íme némi instrukció 6:27-től.

Hozzávalók:

1 + 1/2 cs. réteslap (9 lap)

½ dl olívaolaj

víz

fekete kömény vagy szezámmag

 

A töltelékhez:

1 közepes cukkini kis kockákra vágva (kb. 40 dkg)

1 közepes fej hagyma apróra vágva

½ cs. kapor, apróra vágva

só, olívaolaj

 

 

A cukkinis töltelékhez az olajon megdinsztelem a hagymát, rádobom a cukkinit, sózom, hozzáadom a kaprot, és fedő alatt puhára párolom.

 

Nedves konyharuhára terítem az első réteslapot – és most jön a trükk – hagyományosan a réteskészítésnél olajjal kenném meg a lapokat, hogy a lapok ne ragadjanak össze, itt viszont pont ellentétes a cél,vagyis hogy a lapok összeragadjanak, ezért bőségesen megkenem vízzel a lapokat, hogy jól átázzanak és egy lappá álljanak össze. Vigyázat, azért ne essünk túlzásba!

Lehet érezni, ahogy a száraz réteslapok szinte megelevenednek, és hasonló állagúvá válnak, mint a friss, kézzel nyújtott rétestészta.

 

Következhet a töltelék, melyet egyenletesen eloszlatok rajta, és ugyanúgy, mint a rétest feltekerem. Ha kicsit ragadóssá válik a tészta felülete, olajos kézzel könnyen lehet vele dolgozni. A kapott „kígyót” végül összetekerem csiga alakzatba és kerek sütőformába teszem. Meglocsolom a fél deci olívaolajjal, és megszórom fekete köménnyel, vagy ha nincs, a szezámmag is jó. 180 fokon sütöm legalább fél óráig.