Még múlt pénteken kevertem be egy adag dagasztás nélküli kenyértésztát, hogy másnap reggelre friss kenyerünk legyen. Aznap viszont Szentendrén volt dolgunk és természetesen nem hagyhattuk ki, hogy be ne térjünk a pismányi pékhez, így a kenyérsütés elmaradt. Az egyik szentendrei étteremben találkoztunk először a kenyerükkel, és azóta töretlen a szerelem. Nem akarom reklámozni, de ez tényleg azaz igazi békebeli kovászos kenyér, amit dédanyáink készítettek a kemencében! Sajnos főleg csak Szentendre környékére szállítanak, mert a nagy mennyiségű gyártás a minőség rovására menne, de újabban a Daubnernél is kaphatóak a termékeik. Visszatérve a dagasztás nélküli kenyeremre, most az ünnepek alatt pont jól jött az állástól aggastyánná érett tészta a kedvenc mazsolás-diós kenyerünkhöz.

 

 

 

Hozzávalók:

400 g kenyér liszt

140 g simaliszt

4 dl víz

13 g só

300 g mazsola

200 g dióbél

270 dkg öreg tészta

1 g szárított élesztő

 

A hozzávalókat a dió és a mazsola kivételével összegyúrjuk, és 5 percig dagasztjuk.

Utoljára adjuk hozzá a mazsolát és a diót, hogy ne „törjenek össze”, és alaposan beledolgozzuk a kenyértésztába. Letakarva duplájára kelesztjük. Kiborítjuk a tálból a tésztát, és kinyomkodjuk belőle a légbuborékokat. Téglalappá „lapogatjuk”, majd cipóvá formáljuk.

(Egy kis videós segítség a formázáshoz.)

A formázás után ismét a kétszeresére kelesztjük(lehetőleg kosárban, hogy megtartsa a formáját).

Gőzös sütőben 230 fokon 30-35 percig sütjük.