Ez a hónap az újévi fogadalmak időszaka. Jómagam például megfogadtam, hogy jobban oda fogok figyelni a hűtőszekrény tartalmára, és kerülni fogom a hörcsögeffektust.
Többször megesik, hogy megfeledkezem egy uborkáról a fiók mélyén, aztán a legközelebbi vásárlásnál becsúszik egy újabb a kosárba, míg szegény elsőszülött emiatt a kukában köt ki.
Az ilyen balesetek végett átrendeztem a hűtőt, hogy szépen átlátható legyen. Nem fogom agyonzsúfolni, inkább fogyjon el a meglévő nyersanyag! Ebből a megfontolásból született meg a tegnapi kímélő vacsi, és legalább a zöldséges fiók is még időben leürítésre került. Az eredmény egy jófajta sültzöldség-leves lett paprikás tejföllel, a karácsonyi eszem-iszom után elcsigázott gyomrunk megelégedésére.
Téli sültzöldség leves paprikás tejföllel: a hozzávalók
2 közepes krumpli
1 közepes sárgarépa
1 közepes fehérrépa
1 paradicsom
kis darabka káposzta
néhány szem kelbimbó
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 babérlevél
2 ágacska kakukkfű
olívaolaj, só, bors
2 ek. citromlé
fél liter csirkealaplé + 2dl víz
Opcionálisan némi fehérbor
A megtisztított zöldségeket tepsibe raktam, megöntöztem kevés olívaolajjal, tettem rájuk 2 ág friss kakukkfüvet, őrölt borsot és 1 jó nagy babérlevelet. 180 fokon kb. fél órát sütöttem. Akkor jó, ha a zöldségek szép élénk karamell színt kaptak. Ettől lesz a leves karakteresebb ízű a hagyományos zöldségkrémlevesnél.
A megsült zöldségekből eltávolítottam a fűszereket, majd a csirkealaplével+vízzel+borral, citromlével turmixoltam, fűszereztem, végül egyet rottyantottam rajta.
A paprikás tejfölhöz a 2 dl tejfölt elkeverek 1 ek darált paprikakrémmel. A leves mellé kínálom.
Utolsó kommentek