Ezek a mini torták annyira finomak, hogy egy biztosan kevés belőlük, ezért nem árt dupla adagban gondolkodni. A nagy szerelem irántuk évek óta tart, amióta ajándékba kaptam Párizsból egy málnás-pisztáciás óriás macaront innen, és hát mondanom sem kell, hogy az ízvilág annyira telitalálat volt, hogy másnap a hatásukra megsütöttem a tortaváltozatot omlós tésztával.

A macaron krémje egy pisztáciás ganash volt, rajta sok-sok óriásszemű mézédes málnaszemmel, így a tortába is ezt a krémet ültettem mascarponéval felturbózva. A fehércsoki ganash-nál nem érdemes spórolni a csoki minőségén, különben könnyen a kukában végezheti a krém, ha csomós marad, mert a csoki nem hajlandó olvadni. Én már nem kísérletezem, és alapból a Callebaut 2 kg-os csokipasztilláit használom (METRO-ban kapható), mert ha leosztom az árát a 10 dekás milkára vonatkozóan, akkor nem járok rosszabbul – hogy a minőségről és ízről már ne is beszéljek . Sózatlan, héj nélküli pisztáciát szerencsére már elég sok helyen találni, a Vámházon, de a szombati Bosnyák téri hátsó piacon az aszaltgyümölcsösnél is vettem már. Őrölve ne keressétek, de a kávédaráló tökéletesen porrá őrli.

 

 

Hozzávalók 5 db 10 cm átmérőjű tortaalaphoz:

20 dkg liszt

12 dkg puha vaj

5 dkg porcukor

1 egész tojás

 

A krémhez:

30 dkg mascarpone

1 dl tejszín

1-2 ek. amaretto likőr (vagy 1-2 csepp színtelen mandulaaroma pl. Dr Oetker)

30 dkg jó minőségű fehércsoki (Callebaut)

5 dkg őrölt pisztácia

a tetejére kb. 20 dkg málna

 

 

A tésztához a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd az egész tojással, beledolgozzuk a lisztet. A kapott tésztát 5 részre osztjuk, egyenként ½ cm vastagságúra nyújtjuk és kibéleljük velük a formákat. Legalább 1 órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Sütés előtt villával megszurkáljuk, és mindegyikre egy szárazbabbal vagy sárgaborsóval – amit találunk otthon – megtöltött muffin kapszlit helyezünk, hogy a tészta megtartsa formáját sülés közben. 170 fokon világosra sütjük. Ha kész, eltávolítjuk a babbal töltött kapszlikat, de a megsült tortaalapokat a formákban hagyjuk kihűlni.

 

A krémhez a tejszínt felforraljuk, beleszórjuk a csokit, és simára keverjük benne. El kell olvadnia a csokinak a forró tejszínben. A még langyos csokikrémhez hozzákeverjük a mascarponét és az őrölt pisztáciát, majd ízesítjük a likőrrel.

A „vakra sült” torta alapokat ¾-ig megtöltjük a pisztáciás krémmel és, hogy a krém megszilárduljo, a hűtőbe tesszük őket kb. fél órára. Mikor a krém már elég szilárd, rátesszük a málnát is, majd további 1 órára a hűtőbe zárjuk.