Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Libatepertős-szilvalekváros kalács

Eredetileg szilváspapucsnak szántam a Márton napról megmaradt libatepertőt, de aztán kísérletező jó kedvemben támadt egy jobb ötletem, amit nem bántam meg!

De beszéljenek helyettem a képek.

 

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

4 dkg cukor

1 kk só

40 ml olaj

½ cs. instant élesztő

1 tojássárgája

2 dl tej

 

A töltelékhez:

10 dkg libatepertő, só, őrölt bors

szilvalekvár

 

A hozzávalókból közepesen lágy kelttésztát gyúrunk, és a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, két cipóra osztjuk, majd pár percig pihentetjük, hogy könnyen tudjuk nyújtani. Mindkét cipóból azonos nagyságú téglalapot nyújtjuk, az egyiket megkenjük szilvalekvárral, a másikat pedig megszórjuk az apróra vágott libatepertő só, bors keverékével, és mindkettőt feltekerjük mint a beiglit. Összefonjuk a két rudat, végül egy megfelelő hosszúságú sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába helyezzük. Meleg helyen a duplájára kelesztjük, és megkenjük a tetejét a maradék tojásfehérjével. 170 fokon 40 percig sütjük.

0 Tovább

Aszaltparadicsomos sárgabaracklekvár és céklás „cumberland lekvár”

Ahelyett, hogy az nyár utolsó hétvégéjét egy hűs vízparton tölteném jeges limonádét szürcsölve , úgy adódott, hogy inkább befőzök a 40 fokban.

Schieszlnél kóstoltam mindkettőt: az aszaltparadicsomosat hideg libamájhoz, a céklás cumberland mártást egy szaftos csirkemell kíséretében. Annyira ízlettek, hogy felkerültek a befőzési listámra. Az aszaltparadicsom lágy darabokban bújt meg, nem főtt szét a lekvárban, leheletnyi curryvel fűszerezték, de épp csak annyival, hogy a libamáj íze domináljon.

Az eredeti cumberland mártás alapja ribizli(zselé) és jóféle portói. Én azért kicsit bővítettem az összetevőkön: így került bele málna, szeder, áfonya, ribizli és természetesen cékla ahogy Shiszléknél ettük, mártás helyett pedig lekvárosítottam.

Az egyszerű csirkemellet is az egekbe repítette, de a karácsonyi vadsülthöz passzol majd csak igazán! Hmm, be kell látni, hogy azért a 30 fokos konyhában a karácsonyról képzelegni elég bizarr dolog.

 

 

Aszaltparadicsomos sárgabaracklekvár:

1 kg sárgabarack

10 dkg aszaltparadicsom

1 kk currypor

őrölt rózsabors

1 kk só

10 dkg xilit/cukor

 

A kimagozott barackot a félbe vágott aszaltparadicsommal együtt fél óráig főzzük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és sűrűn kevergetve további fél óráig főzzük.

 

Céklás cumberland lekvár:

20 dkg málna

20 dkg szeder

20 dkg áfonya

20 dkg ribizli

20 dkg főtt cékla

1 közepes fej hagyma

1 kk gyömbérpor

1 citrom reszelt héja

1 kisebb narancs reszelt héja

2 dl portói hiányában száraz vörösbor

10 dkg cukor

1 kk só

 

A málnát és a szedret péppé főzzük, ha kihűlt, átpasszírozzuk. (Akit nem zavarnak a nagyobb magok, ezt a lépést kihagyhatja.) Hozzáadjuk a ribizlit, az áfonyát és a többi hozzávalót. Főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Sterilizált üvegekbe töltjük, majd mehetnek a paplan alá dunsztolódni másnapig.

4 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek