Help Sales ÁSZF

Szaloncukor helyett mikulásbot

Az idén elmaradt a szaloncukorkészítés, helyette ezek a karácsonyi Disney rajzfilmekből ismert giccses cukorkára hajazó sütik kerülnek a fára.

Tulajdonképpen a sütinyalóka tészta spirálosan színes szerkezete adta magát, hogy a nyalókák mellett Candy Cane is készüljön belőle. Mert hogy így hívják! Szentül meg voltam győződve, hogy Amerikából ered, és biztosan a Mikulás botja adta az ötletet a rajzfilmkészítőknek, akik ebből is hasznot húzva elterjesztették a szülők nagy örömére. Ehelyett egy német édességkészítő a kitalálója 1672-ből. Pontosabban a kölni katedrális karnagya bízta meg azzal a feladattal, hogy készítsen valamit, amitől a gyerekek csendben maradnak a karácsonyi mise alatt. És hogy mégis legyen valami keresztény színezete a dolognak, a cukorka végét kampósan meghajlította, hogy a kis Jézust meglátogató pásztorok botjához hasonlítson. Hát, ennyi a történet.

A recepthez adalék, hogy a nyalókához képest a Candy Cane-hez kisebb nagyságú golyókat vettem a tésztából, nem tekertem föl, hanem kampósbotokat formáltam belőlük, és a méreténél fogva a sütési idő is lerövidült 3-4 perccel.

0 Tovább

Márton napi füstölt libasajt fanatikusoknak

Aki valaha készített már töltött libanyakat, biztosan belefutott abba, hogy a legnagyobb igyekezete ellenére is a sütésnél bizony kihasadt az a nyavalyás libanyakbőr. Valahogy pont olyan ez, mint a karácsonyi beigli esete, pontról pontra a recept szerint haladunk, aztán mégis szétnyílik… Én is jártam így többször, mert a legtöbb recept csak addig jut el, hogy a megtöltött libanyakat főzd forrásban lévő húslevesbe…pedig pont ez az ellensége, nem bírja a 100 fokot, ezért forráspont alatt kell tartani a levest, amiben fő.

Ugyan ez most nem egy hagyományos töltött libanyak-recept, de az eljárás megegyezik: a nyakbőrön áll vagy bukik minden, ezért bánjunk vele úgy, mint a hímes tojással!

Mivel most jöttek le a füstről, kép csak a felvágatlan példányokról készült, később hozok majd feltárulkozó képeket!

Egyébként szerintem tökéletes előétel lehet a karácsonyi menübe is.

 

 

 

Hozzávalók 3 libanyakbőrhöz:

Bruttó 1 kg tisztított libaláb és a körmöt is le kell ám vágni! –megfőve, kicsontozva kb. nettó 25 dkg (!) marad, vicc az egész.

1 közepes libacomb vagy 2 libaszárnytő

30 dkg libaszív

40 dkg libazúza

3 libanyakbőr

5 dkg aszaltszilva

só, őröltbors, őrölt szegfűszeg, majoránna, pirospaprika

2-3 gerezd zúzott fokhagyma

 

 

A főzőléhez:

2 nagy fej hagyma,

1 szál zöldség

1 szál répa

1 kis fej fokhagyma

1-2 szegfűszeg

egész bors,

 

1.) Első lépésként vizsgáljuk meg a nyakbőröket, ne legyen rajtuk apró luk vagy elvékonyodás, mert akkor hiába dolgoztunk, ha az utolsó lépésnél kiszakad az egész.

Varrjuk be a nyakbőrök kisebbik nyílását zsákvarró tűvel! Pont úgy néz ki, mint egy meghajlított tű, és sokkal könnyebb vele dolgozni.

 

2.) Az összes hozzávalót – a nyakbőrök és az aszaltszilva kivételével – vajpuhára főzzük a hagymák és fűszerek társaságában, majd leszűrjük és langyosra hűtjük a libaalkatrészeket, a főzőlevet pedig félre tesszük abálólének.

 

3.) Most jön a kritikus pontja az egész projektnek, a libasajt lelke, ami összetartja majd (értsd:kötőanyag): kiszedegetjük a csontocskákat a lúdlábakból, ha elég puhára főztük, akkor sima ügy lesz, ha nem, akkor késő bánat, de legalább nekünk is marad valami cupák a csonton.

 

4.) A szívet és a zúzát egyforma kis kockákra vágjuk, a libacombot kicsontozzuk és szintén kockára vágjuk, akárcsak az aszaltszilvát – egy keverőtálba szórjuk mindet, majd fűszerezzük borssal, szegfűszeggel majoránnával, kevés pirospaprikával. Fűszeresebbnek kell lennie, mivel az abálás alatt jelentősen veszít ízéből, de a sóval nem árt vigyázni, ha már a főzőlébe úgyis tettünk!

 

5.) Kb. 1,5 dl főzőlevet öntsünk a lúdlábbőrkére, adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, és pépesítsük botmixerrel, ilyen kis mennyiségért ne koszoljunk darálót! Öntsük rá a bőrkepépet a sajtanyagra és keverjük össze alaposan, azután egy evőkanál segítségével töltsük meg a nyakbőröket úgy, hogy se túl feszesek, se plöttyettek ne legyenek, mert különben kiszakadhatnak főzés közben. Nem árt kissé megrázogatni őket, miközben töltjük, hogy ne maradjon a töltelékben levegő, mert akkor nem lesz szépen szeletelhető a sajt. Varrjuk be alaposan a nyílást, mert ha rés marad vagy túl lazán varrjuk, főzés közben kiszökhet a töltelék.

 

6.) Végre abálni fogunk! Melegítsük fel 90 fokig a főzőlevet, és tartsuk végig forráspont alatt. Helyezzük óvatosan az edénybe a nyakincákat, és abáljuk őket fél óráig, el nem mozdulva mellőlük egy másodpercre sem, itt most résen kell lenni, mert bármi megtörténhet, ha túlhevül az abalé. Mikor elkezd puhulni a bőr, néhány helyen vigyázva szúrkáljuk meg tűvel, hogy a légbuborékok eltűnjenek.

 

7.) Ha eljutottunk a 7. pontig, libanyakhasadás és szitkozódás nélkül rebegjünk hálát az égnek, mert már túl vagyunk a nehezén! Tegyük a libanyakakat két fa vágódeszka közé és préseljük le őket valami nehezékkel (nagy görög őszibarack-konzerv pl. erre is jó) és hűtsük ki.

Másnap hideg füstön hagyjuk őket néhány órácskát.

 

 

 

 

3 Tovább

Életmentő svindli beigli

Ha a sütést sikerült az utolsó pillanatra hagyni, és se dió, se mák nincs a kamrában, az üzletek pedig bezártak, jól fog jönni ez a recept.

Bármennyire is meglepő, a tölteléket krumpliból készítettem, és merem állítani, hogy a gesztenyés beiglivel simán ringbe száll..

A recept egyébként a nagyi sublótfiókjából való, egy megsárgult papírfecnin bukkantam rá „Burgonyás pite” néven. Némi formai átalakítást és plusz fűszerezést azért elkövettem.

 A tésztájához a jól bevált beigli receptemet vettem alapul, nem mertem reszkírozni a tavalyi repedésmentes beiglieim után, főleg, hogy a Nagyi receptje pitetésztára vonatkozik.Nem is szaporítom tovább a szót, hogy aki el akarja készíteni, rögtön sodrófát ragadhasson. Következzen a recept a gyors munkavégzés érdekében, tőszavakban!

 

 

Hozzávalók 2 rúdhoz:

 40 dkg liszt

4 dkg porcukor

1,25 dkg élesztő

14 dkg vaj

1 tojás sárgája

1 dl langyos víz

 

A töltelékhez:

 50 dkg főtt krumpli

1 tojás

2 ek. puha vaj

20 dkg cukor

1-2 ek. baracklekvár

2 kk. fahéj

1 kk kakaópor

1 narancs reszelt héja

1 rúd vanília magjai

Kandirozott narancshéj (ha van)

1 marék mazsola

1 löttyintésnyi rum (aroma is megteszi)

 

1.Liszt, cukor, só összekever.

2. Vajjal elmorzsol.

3 vízben élesztőt felold, 1 db tojással elkever

4. Száraz hozzávalót a folyékonnyal összedolgoz.

5. Nincs kelesztés, rögtön 2 részre oszt

6. Gombócokká gyúr, egyenként téglalpra kinyújt

7. A gombóc súlyával megegyező mennyiségű töltelékkel megken

8. A tészta két végét 2 cm-re behajt, felteker

9. Tojássárgájával leken, l órára hűtőbe rak

10. Tojásfehérjével is leken fél órára hűtőbe rak

11. Sütőt 170 fokra előmelegít, kb. 45-50 percig süt, ha nagyon barnul, fóliával letakar

12 Közben a szívet-lelket melengető édes illatból nagyokat szippant

13. BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!

0 Tovább

Karácsonyi gasztroajándékok cuki csomagolásban

A héten szerintem sokunk számára beindul az utolsó hajrá a karácsonyi sütigyártásban.

Egyrészt a családi asztalra, de ajándéknak sem utolsó egy-egy fűszerektől illatozó süticsomag, és legalább nem kell azon sem izgulnunk, hogy ajándékunk a hetvenedik ajándék zokni sorsára jutva végzi a ruhás fiók mélyén.

A csomagoláson minden évben változtatok, tavaly például nagyon helyes kartondobozok vitték az aprósütiket címzettjeikhez. Az idén viszont találtam egy elképeztően jó oldalt, ahonnan sütik és egyéb gasztroajándékok dekorálására címkéket lehet ingyenesen letölteni. Aki szereti a habos-babos cuccokat, az garantáltan nem fog csalódni. Személyes kendvencem a hóemberes partiszett, ami tartalmaz üdítős üvegcímkét, (borcímkének sem rossz) „muffinruhát”, ajándékkísérő kártyákat. A sütik és a bor öltözékéhez csak egy színes nyomtatóra, néhány 200 g-os A4-es lapra , kb.1 méter piros szalagra, némi ragasztóra és egy ív celofánra lesz szükségünk (virágostól könnyen beszerezhető).

Én az üdítős üvegcímkét most sütis címkének használtam. Sütőtökös-csokis kenyeret sütöttem szögletes formában, és keresztben helyeztem rá a hóemberes címkét. Olyan lett, mint egy amerikai sütibolt kirakati példánya! A címkékből kapott a házi csipkebogyó likőr is, ami szintén ajándékként végezte.

 

A sütőtökös-csokis kenyér hozzávalói:

 

24dk g liszt

3 kk fahéj

120 ml olaj

Fél tk. szerecsendó

Fél tk. gyömbér

Fél tk. szegfűszeg

Fél tk. sütőpor

1 tk. szódabikarbóna

20 dkg cukor

3 tojás

1 narancs reszelt héja

2 cs. vaníliás cukor

24 dkg sülttökpüré

15 dkg csokicsepp/azonos nagyságúra tört étcsokidarabkák

15 dkg durvára őrölt dió

 

Elkészítése:

Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban, majd egy nagyobb tálban a folyékony hozzávalókat is. Adjuk a száraz hozzávalókat a folyékonyhoz, és robotgéppel dolgozzuk össze. Legutoljára keverjük a masszához a csokicseppeket. Sütőpapírral bélelt szögletes 25 x 12 centiméteres formába öntjük ( vagy azonos méretű kapszlikba, ami a vámház körúti csarnok mellet lévő utcában az ÁZSIA-boltban kapható), és 160 fokon 50 percig sütjük.

Ajánlatos tűpróbát végezni! Ebből a mennyiségből nálam 2 db kenyér készült.

 

0 Tovább

Szenteste, akciós vacsorával

Megkezdtük a kötelező karácsonyi barát-rokonlátogatásokat az elmúlt hétvégén. Azért ennyivel előbb, mert tapasztalatunk szerint az ünnepnapok eddig többnyire kevésnek bizonyultak, valamelyik rokon vagy barát mindig kimaradt a látogató körutunkról, és persze nemtetszésüknek hangot is adtak.

Nekünk meg lógott a nyelvünk egyik rokoni háztól a  másik barátihoz szaladva, és persze felsejlett a kérdés, hogy ebből a pár napból, amit egész évben várunk, mennyi idő marad így saját magunkra?

Ezt elkerülve az idén bejelentettük a tág rokoni és baráti körben, hogy nálunk két héttel korábban indul a karácsony az elmúlt évek sértődéseinek kiküszöbölése érdekében, és persze egy picit magunk miatt is. Ezt a kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad elvet követve jutottunk el kedves barátainkhoz, Zé-ékhez, akikkel egy kellemes estét tölthettünk, amit nem is ragoznék, kivéve egy momentumát.

A emberek elvonultak, és mi rögtön csajosabb témákra eveztünk Zé-né nekem is szegezte a kérdést, hogy mit főzzön Szenteste, lenne-e valami ötletem, átlagos hozzávalókból ünnepit, egy kicsit rendhagyóbbat szerkeszteni, mert a hó végéig szűk 30000 forintjuk van. Ebből még a  két gyereknek is kéne ajándékot venni, nem beszélve arról, hogy jó lenne a januárnak úgy nekimenni, hogy 10-éig ne kenyéren és vizen kelljen kibírni. Jó, mondom én, hogy akkor induljunk ki abból, hogy mid van itthon? Mire ő: még ősszel bespájzoltak, a pince roskadásig van krumplival, hagymával. Mákot kapott az anyóstól, diója termett a kertben 1-2 beiglire valónyi, megmaradt mikuláscsokik hadserege, pulykacombfilé 1 kilónyi a fagyasztóban, olaj, liszt , cukor és olyan fűszerek, amelyek egy alapháztartásban fellelhetők. Akkor mégsincs itt a világvége! Mégis, mennyiből kéne feltupírozni a menüt? Ő egy ötezresre gondolt, annyit még elbír a családi kassza. Magunk elé vettük a lakásban fellelhető összes prospektust és elkezdük karikázgatni az akciós hozzávalók között. Hogy én se áruljak zsákbamacskát, a héten próbavásárlást és tesztfőzést végeztem. Jelentem, minden a terv szerint alakult: kényelmesen belefértünk a keretbe, és talán az átlagostól is sikerült egy kicsit eltérni. Kedves Zé család íme a menüsor, remélem, ízleni fog (nekünk nagyon bejött)! Beszámoló kéretik!


 Langyos cukkinisaláta dióskrémsajttal, gránátalmával

 

Hozzávalók 4 személyre:

4 kisebb cukkini

10 dkg feta sajt

5 dkg őrölt dió

2 gerezd fokhagyma

Só, olívaolaj

1 db gránátalma magjai

 

Az öntethez:

Fél citrom leve,

3-4 ek. olivaolaj

1 ek. méz

Só, bors

 

Szeleteljük fel a cukkiniket 1 cm vastagra. Sózzuk, és egy tálban letakarva 10 percig hagyjuk állni. Addig a feta sajtot villával törjük össze és dolgozzuk el az őrölt dióval. A gránátalmát vágjuk ketté, és szedjük ki a magjait. Tegyük féle egy kis tálba. Keverjük el az öntet hozzávalóit is. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és dobjuk bele a két gerezd fokhagymát. Itassuk fel konyhai papírtörlővel a cukkiniszeletekről a nedvességet, és mindkét oldalukon süssük őket aranysárgára. Rendezzük a megsült cukkiniket egy nagyobb lapostálra, és locsoljuk meg az öntettel. Morzsoljuk rá a diós feta sajtot, és szórjuk meg bőven a gránátalmamagokkal. Még melegen tálaljuk!

 


Citromos burgonyakrémleves füstölt lazaccal, petrezselyemolajjal

 

 

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg burgonya

1 közepes fej hagyma

1 liter zöldségleves vagy víz

3 ek citromlé

1 ek vaj

2 és fél dl tejszín

Só, bors

10 dkg füstölt lazac-szelet

 

A petrezselyemolajhoz:

1 dl olívaolaj

1 csokor petrezselyem

 

Forrázzuk le a petrezselymet, hűtsük le hideg vízben és egy szűrőn hagyjuk, hogy lecsepegjen. Turmixoljuk össze az olívaolajjal, majd szűrjük le. Egy rendkívül élénkzöld, kellemes textúrájú és ízű fűszerolajat kapunk, amelyet hűtőben tárolva több héten keresztül is felhasználhatunk.

A leveshez a vajon pároljuk üvegesre a hagymát egy közepes fazékban, adjuk hozzá a megtisztított, kockára vágott burgonyát és öntsük fel a zöldséglevessel. Ízesítsük sóval, borssal. Kis lángon főzzük puhára a burgonyát, majd húzzuk félre és egy botmixerrel pürésítsük a levesünket. Majdnem mártás sűrűséget kell, hogy kapjunk. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e, és ízesítsük a citromlével. Keverjük el a tejszínt egy merőkanálnyi forró levessel, és öntsük vissza, majd forraljuk újra. Szedjük a burgonyakrémlevest tálakba, formáljunk rózsákat a lazacszeletekből és jutassunk minden tálba, végezetül csepegtessük meg a leveseket a petrezselyemolajjal.

 

 

 Ünnepi ragu

 

 

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg pulykacomb filé

15 dkg  füstölt kolozsvári szalonna

20 dkg apró fejű csiperke gomba

10-15 dkg egész, pucolt szelídgesztenye (nagyobb üzletekben kapható mélyfagyasztott 10 dkg-os kiszerelésben, de védőgázas csomagolásban is kapható főtt, tisztított gesztenye is)

2 ek. vaj

1,5 ek. liszt

1 dl száraz fehérbor

2-3 dl víz vagy húsleves

1 rúd fahéj, őrölt bors

2 ágacska friss kakukkfű

 

A páchoz:

Fél dl étolaj,

2,5 dl száraz fehérbor

2-3 szem szegfűszeg

4-5 szem egész bors

2 babérlevél

2 gerezd zúzott fokhagyma

Egy kis darab friss gyömbér vagy őrölt gyömbér

 

A pác hozzávalóit összeforraljuk, kihűtjük és a húst bepácoljuk. Legalább egy éjszakára a hűtőben érleljük egy jól zárható edényben. A pácolás befejeztével kiemeljük a húst a pácléből és alaposan megtöröljük. Hagyjuk állni, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.

Egy közepes lábasban olvasszuk fel a vajat, és pirítsuk meg a felcsíkozott szalonnát. Dobjuk rá a felaprított hagymát és pirítsuk néhány másodpercig, majd dobjuk rá a megmosott és megtisztított gombát is és pírítsuk mindaddig, míg színt nem kap. Adjuk a ragunkhoz a közepes nagyságú kockákra vágott húst, és pírítsuk további néhány másodpercig. Szórjuk meg  és keverjük át jól a liszttel, majd engedjük fel a víz és a bor keverékével – esetleg húslevessel. Adjuk hozzá a gesztenyét is, és kb. 30-40 perc alatt kis lángon főzzük puhára a ragut. Közben figyeljünk rá, ha elfőne a leve, pótoljuk. A kész raguhoz adhatunk burgonyapürét vagy tört burgonyát.

 

 

Mákos-fehércsokis panna cotta, fűszeres aszaltszilva-szósszal

 

 

Hozzávalók 4 személyre:

4 dl tejszín,

2 dl tej,

4 dkg cukor,

12 dkg fehér csoki

Reszelt narancshéj

1 rúd vanília kikapart magja

5 dkg darált mák

3 lap zselatin

 

Az aszaltszilva szószhoz:

10 dkg aszaltszilva

Kis darabka frissen reszelt  gyömbér,

Egy kevés őrölt fahéj

A vanília rúd magháza

1 narancs leve és reszelt héja

5 ek méz

2,5 dl víz

1 ek. keményítő, vagy főzhető vaníliás pudingpor

 

A tejszínt, a tejet, a cukrot és a vaníliamagokat egy lábosban elkeverjük és forráspontig hevítjük, majd levesszük a tűzről.

Közben néhány másodpercre beáztatjuk a zselatinlapokat langyos vízbe, csak annyi időre, hogy össze tudjuk nyomkodni, mert ha túl sokáig maradnak vízben, feloldódhatnak! Adjuk a kinyomkodott zselatint a forró tejszínes tejhez és oldjuk fel benne. Tördeljük a forró tejbe a fehércsokit, és keverjük addig, míg teljesen fel nem oldódik. Végül adjuk hozzá a mákot és a narancshéjat is.

Kicsit hagyjuk hűlni, majd öntsük formákba és tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Főzzük puhára az aszaltszilvát a fűszerekkel, édesítsük mézzel. Keverjük el a keményítőt néhány evőkanál vízzel, és sűrítsük be szósz sűrűségűre.

Ha a panna cotta megszilárdult, lazítsuk meg a széleit egy kés pengéjével, és mártsuk a formákat néhány másodpercre forró vízbe, hogy könnyen kiforduljanak a formából.

Borítsuk tálakra, és öntözzük meg a fűszeres aszaltszilva-szósszal.

0 Tovább
«
12

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek