Anyukámnál épp a pincében pakolásztunk, amikor kezembe akadt egy 1968-as Lányok Évkönyve. Nagy retrofan lévén megörültem a kincsnek – milyen is volt a világ, amikor még gondolatban sem léteztem, sőt anyu is még virulatlan bakfisként élte világát. A könyvet böngészve házibuli-receptekre bukkantam! Semmi kétség, ezt szilveszterre meg kell csinálnom, de előtte le kell tesztelni Férjen, azaz a mi generációnkon, nehogy a kifinomult ízlelőbimbóval megáldott, maldon sóhoz és szarvasgomba-esszenciához szokott velünk nagyjából egykorú vendégeinknek megártson a gasztroidőutazás.
Ugyanis a receptek nagy spórolásra, takarékosságra és egyéb megszorító intézkedésre intenek, fűszert hírből sem ismerő kreálójuk rántással / besamellel igyekszik pótolni a pénztárca vastagságának hiányát. Anyu elmondása szerint: aki gyulait vitt a suliba tízóraira, az volt a jani. Ebből kiindulva (és némi fűszerrel megtoldva) megalkottam 1968 és 2011 házibuli-krémek krémjeit a szerző tanácsát megfogadva, a gazdaságosság jegyében.
Mindenekelőtt álljon itt néhány meggyőző sor magától a szerzőtől, Rónay Máriától:
Házibuli-receptek
„Nem szívvel adja a bulit az a háziasszony, aki csak tessék-lássék odacsapja az ételt a vendégeinek. Megkent kenyérkaréjokat dob a tálra, egy-egy szelet párizsit – ha jobb módú, szalámit vagy sonkát-is csap rájuk, és kész. Semmi ötlet ebben nincs, és látszik, hogy a háziak nem fárasztották magukat a vendég kedvéért. Pedig ugyanannyi pénzből sokkal szebben, mutatósabban lehet a vendéget ellátni, ha nem sajnáljuk a fáradtságot. És ezt nem szabad sajnálni.” (Lányok Évkönyve, 1968)
Akkor jöjjön néhány remixelt szendvicskrém – mai szóval kence recept!
Füstölt sajtos bulikrém –nálunk ez tarolt
15 dkg reszelt füstölt sajt (nálam füredi trappista)
5 dkg vaj
2 ek liszt
2 és ½ dl tej
1 tojás sárgája (én kihagytam, enélkül is elég zsíros)
Fűszerek saját felelőségre, mert a recept nem írja
Nálam friss bazsalikom, só, őrölt bors
1 baguette
Vajból, lisztből tejből besamellt készítünk, fűszerezzük, hozzákeverjük a reszelt sajt felét. A baguetteszeleteket a sajtos krémben megmártjuk, megszórjuk apróra vágott friss bazsalikommal, majd a reszelt sajttal, és a sütő grill fokozatán megsütjük (grill hiányában 180 fokon 3-4 percig).
Zöldséges bulikrém – aki szereti a francia salátát, az nem fog csalódni
1 tojás
1 kk. cukor
2 dl tejföl
1 citrom leve (nálam a héja is)
5 dkg olvasztott vaj
Levesben főtt vegyes leveszöldség apróra vágva, a maradékfeldolgozás jegyében (nálam sárgarépa és zöldség 1-1 kis szál)
1 pici csemege uborka apróra vágva
1 fél alma apróra vágva
Fűszerek nálam: currypor, cayanne-bors
1 baguette
Gondolom, van olyan ipari majonéz, ami így készülhet: a tojást, olvasztott vajat, tejfölt, cukrot, sót, citromlevet és héját elhabarjuk, és kis lángon besűrítjük (nem is lett rossz!). Ha már langyos, fűszerezzük, hozzákeverjük a zöldségeket, és hidegen kenjük a baguetteszeletekre.
Diós-heringes bulikrém – ezt volt a második kedvenc
2 db ecetes hering, kis kockákra vágva
2 főtt tojás fehérje kis kockákra vágva
2 főtt tojás sárgája összetörve
1 doboz szardínia+olaja (nálam olíva, mert „elpárolgott” a szardínia alól az olaj)
1 közepes alma kis kockákra vágva
1 ek. őrölt dió
1 kk mustár
1 citrom leve
1 marék aszpik/nálam 1 dl alaplé + 1 kk zselatinpor felfőzve, kihűtve
Fűszerenek egy kis fej mogyoróhagymát, őrölt borsot, és fél csokor aprított friss koriandert használtam
1 baguette
Az olajjal, mustárral, citromlével elkeverjük a főtt tojás sárgákat, hozzáadjuk a megolvasztott aszpikot, majd az összes többi hozzávalót. Fűszerezzük, és jól kikeverjük.
A koriander az egekbe repíti!
Utolsó kommentek