Megosztó egy zöldség szegény karfiol: vagy nagyon szeretik, vagy ki nem állhatják. Valóban nem kellemes az a szúrós szag, amit főlés közben áraszt magából, de állítólag van rá megoldás: a Larousse szerint ha egy szelet kenyeret a főzőlevébe dobunk, felszívja a kellemetlen szagokat, és megmenekülhetünk az órákig tartó szellőztetéstől. Nekem most késő infó volt, mert már túl voltam a procedúrán, de aki kipróbálja, írjon feltétlenül az eredményről!

Ez pedig egy karfiolt népszerűsítő recept kíván lenni! Akár magában vacsoraként – tekintve, hogy 10 dkg karfiolban csak 30 kalória van, de bármilyen sült húshoz, halhoz is nagyon jól társítható.

 

Hozzávalók:

1 közepes méretű karfiol

 

A sültpaprikakrémhez:

4-5 piroshúsú kaliforniai paprika

kb. ½ dl semleges ízű olaj (én repcét használtam)

fehérborecet ízlés szerint

1 kk cukor

1 gerezd fokhagyma

1 kis csokor petrezselyem

1 kis csokor snidling

só, bors

10 dkg bacon

2 dl tejföl

 

1.) Vágjuk félbe a paprikát, és távolítsuk el a magházát, a vágási felületével lefelé fordítva tegyük fóliával bélelt tepsibe, majd süssük a legmagasabb fokon addig, míg a héja fekete színt nem kap.

2.) A megsült paprikát szedjük egy tálba és fóliázzuk le amíg hűl, hogy a héjától könnyen meg tudjuk szabadítani.

3.) Közben a karfiolt szedjük rozsáira, és sós vízben forrástól számított 4-5 percig főzzük ropanósra, majd szűrjük le és hagyjuk langyosra hűlni.

4.) Addig a héjától megtisztított paprikát és a gerezd fokhagymát pürésítsük botmixerrel, keverjük hozzá az olajat, ízesítsük ecettel, kevés cukorral, sózzuk, borsozzuk.

5.) A tejfölt keverjük simára és adjunk hozzá apróra vágott petrezselymet, snidlinget és zúzott fokhagymát. Ízesítsük sóval, borssal.

 6.) A bacont vágjuk kis szeletkékre és süssük ropogósra.

 

Összeállítás: Öntsünk egy üvegtál aljára a langyos paprikakrémből, és halmozzuk rá a még meleg karfiolrózsákat, öntsük rá a maradék paprikakrémet, öntözzük meg alaposan a fokhagymás-zöldfűszeres tejföllel, és szórjuk meg a baconchipsszel.