Két ünnep közötti szabadságolásunk töltjük, a nyári szabitól eltekintve szerintem ezek a napok az év legjobbjai. Nincs reggeli rohanás, a szomszédok sem dobognak a fejünk fölött. Ilyenkor reggeltől indul a karácsonyi filmek maratonja, ami mellé jól esik a finom frissen sült barnított vajas kalács gyömbéres-kakukkfüves narancskrémmel vagy tokajis kacsamájkrémmel, esetleg mindkettővel?
Barnított vajas kalács:
40 dkg liszt
7 dkg vaj
1 tojás
1,7 dkg élesztő
2 dl tej + ha még szükséges, annyi, hogy lágy tésztát kapjunk
1 marék mazsola
1 kk tejsavópor
5 dkg cukor
A barnított vajhoz a vajat megolvasztjuk, majd barnulásig hevítjük, hűlni hagyjuk.
A lisztet, cukrot, a tejsavóport elkeverjük. Öntsük a langyos tejet a robotgép táljába, oldjuk fel az élesztőt, keverjük hozzá a tojást (tojásból tegyünk 1 evőkanálnyit félre a kalács megkenéséhez). Dolgozzuk össze a lisztes keverékkel, ha kell, adjunk még hozzá tejet, végül adjuk hozzá a barnított vajat és a mazsolát. Folpackozzuk le a tálat, és hagyjuk a kétszeresére kelni. Formáljunk a tésztából öt azonos súlyú gombócot, tegyük őket egy sütőpapírral bérelt, 30 x 12 centis formába, takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni. 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45-50 percig. Ha nagyon barnulna, alufóliával takarjuk le.
A gyömbéres-kakukkfüves narancskrémhez:
1, 25dl narancslé
1 narancs reszelt héja
10 dkg cukor
1 egész tojás+4 sárgája
1 kk keményítő
12 dkg vaj
Kis darabka reszelt gyömbér
2 ágacska kakukkfű levelei
A keményítőt feloldjuk a narancslében, hozzáadjuk a többi hozzávalót a vaj kivételével és gőz fölött besűrítjük. A sűrű narancskrémhez keverjük a vajat, letakarjuk egy kis sütőpapírral, hogy ne bőrösödjön és hűtőbe rakjuk néhány órára.
Tokajis kacsamájkrémhez:
10-12 dkg hízott kacsamáj
2 tojás
1,5 dl tej és tejszín fele arányban
2-3 ek. tokaji aszú
1 kis fej pirított hagyma
Só, bors, kakukkfű
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, fűszerezzük és öntsük a pépet egy kb. fél literes befőttes üvegbe. Zárjuk le a tetővel, és tegyük egy lábas vízbe, úgy, hogy a víz legalább az üveg ¾-éig érjen.Tegyünk rá fedőt, és dunsztoljuk 1 óráig. Zárjuk el alatta a gázt, és hagyjuk kihűlni. Felbontatlan állapotban hűtés nélkül is eláll.
Utolsó kommentek