A hétvégén jó pár gasztrorendezvény közül lehet válogatni. Csak azt sajnálom, hogy pont egy hétvégére tették az összeset, mert szívem szerint mindegyiket végigjárnám. Nagyon tetszik a Makói hagymafesztivál, még jobban a szarvasi szilvanap , a hold utcai piacon pedig a legjobb fast foodokat kínálják és még közel is van.

A szilva tényleg időszerű, olcsó, és a lekváron, pálinkán,  szilvás gombócon és szilváspitén túl is felhasználható.

Ez a recept például a kínai konyha egyik remekműve, gyorsan elkészül és nagyon finom. Ha véletlenül nincs itthon kínai ötfűszerkeverék, akkor sincs veszve semmi. Fahéj, csillagánizs, szárított gyömbér, római kömény, szegfűszeg egyenlő arányú keverékét kávédarálón megőrlöm és kész a homemade ötfűszer-keverék.

 

 

 

Hozzávalók a szilvaszószhoz:

50 dkg puha szilva

1 közepes fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek rizsecet

4 ek méz

2 dl víz

kis darab friss gyömbér

2 kk ötfűszer-keverék

 

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

50 dkg darálthús (sertés és marha fele-fele arányban)

5 dkg rizsliszt

1 kis fej hagyma, apróra vágva

1 gerezd zúzott fokhagyma

4 ek sötét szójaszósz

1 kk kínai ötfűszer-keverék

kevés só, mivel a szójaszósz elég sós

kevés olívaolaj a sütéshez

 

Először a szilvaszószt készítjük el. A kimagozott szilvát botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, gyömbért, fűszereket és a vizet, majd kis lángon főzni kezdjük. Mikor sűrűsödni kezd, ízesítjük a mézzel, rizsecettel, végül még egyet rottyantunk rajta.

 

A húsgombóchoz a darálthúst összedolgozzuk az összes többi hozzávalóval. Vizes kézzel diónyi golyókat formálunk a masszából. (Kb. 30 darab lesz belőle).

 

Ezután kevés olívaolajon mindkét oldalukon megpirítjuk őket, majd hozzáadjuk a fűszeres szilvaszószt is, és pár percig közepes lángon tovább főzzük, hogy a szósz  teljesen bevonja a gombócokat.

Főtt rizzsel tálaljuk.