Sütöttem már cukkínis sütit, sütőtököset, répásat, sőt még céklásat is, ezért most sem néztem döbbenten, amikor a keresőben spenótos receptek után kutatva megtaláltam ezt a receptet.
Első gondolatom az volt, hogy Popeye biztosan odáig volna tőle…..
Nagyon szép friss spenótot sikerült vennem tegnap a piacon, így egy részéből – miután blansíroztam és pürésítettem – rögtön meg is sütöttem a spenótos sütit. Az ízén kevésbé érződik a spenót, de az állaga lepipálja a szimpla kevert tésztás sütiket. És hát harsány zöld színével igazi tavaszt hoz a konyhába! Az eredeti recept tejszínhabbal tölti meg, de én inkább egy gyömbéres, lágy fehércsokikrémet készítettem hozzá, hogy ne csak a színe, hanem az íze is harsogjon!
Hozzávalók, az eredeti recepthez képest kis változtatással:
30 dkg liszt
20 dkg cukor (nyírfacukor)
1 rúd vanília magjai
120 ml olívaolaj
3 tojás
30 dkg spenótpüré friss spenótból
½ citrom leve és héja
1 kk sütőpor
csipet só
A tojásokat habosra keverem a nyírfacukorral, pici sóval.
Hozzáadom az olívaolajat, tovább keverem, majd a spenótpürét, a vaníliarúd kikapart magjait, citromlevet, és a reszelt citromhéjat is hozzáteszem.
Végül pedig a sütőporral elkevert liszt következik.
170 fokos sütőben 4 db 18 cm-es kerek lapot sütök.
A kihűlt lapokat megtöltöm a krémmel, és lehűtöm.
A gyömbéres fehér csokikrémhez:
2,5 dl tejszín
10 dkg fehércsoki
1 tasak habfixáló por
frissen reszelt gyömbér
A tejszínt felforralom és hozzáadom a reszelt gyömbért, majd leveszem a tűzről.
Beletördelem a csokit és kicsit állni hagyom, hogy olvadni kezdjen, majd simára keverem. Szobahőmérsékletűre hűtöm, félkemény habbá verem, majd hozzáadom a habfixálót, és addig verem, míg krém állagúvá válik. Beteszem 1 órára a hűtőbe, mikor kiveszem, ismét felhabosítom.
Utolsó kommentek