Az egyik hipermarketben potom pénzért (59/db) mérik a fügének darabját, le is csaptam a termetesebb pélányokra. Hazai fügét csak nagyon ritkán sikerül kifognom a piacon: egy-egy kendős anyóka szokott árulni, ezért aztán minden nyáron nagy várakozással tekintgetek a dél-mediterrán vidék felé, és arról álmodozom, hogy az első adandó senki földjén lévő fügefára rávethessem magam. Ami nekünk egzotikum, másoknál takarmány…és ez nem vicc, mert például Mallorcán a barmokat kihajtják a fügefásba, hogy a lehulló fügével jól belakjanak, cserébe még a kolbásznak is fügeíze van!

És ha már mindenki szüretel, tegyünk egy kis jó bort a fügés sütibe is.

 

Hozzávalók 6 db 1,5 dl-es felfújt formához:

15 dkg liszt

5 dkg cukor

2 dkg kakaópor

½ tk fahéj

1,5 tk sütőpor

10 dkg 85 %-os étcsokoládé

1 tojás

5 dkg vaj

2 dl testes vörösbor

6 szem friss füge

barnacukor a szóráshoz

 

A formákat kivajazzuk. Keverőtálban a vajat kikeverjük a cukorral és az egész tojással. Hozzákeverjük a gőz felett felolvasztott csokit is, azután beleszitáljuk a kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet és a borral együtt simára keverjük. A formákat a ¾-éig töltjük a tésztával, és a tetejükre ültetünk egy-egy keresztben bevágott fügét, amit megszórunk barnacukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.