Amióta tart a kánikula, még a tűzhelyet is nagy ívben elkerülöm, nemhogy főzésre adjam a fejem. Erre az időszakra az egyik legtutibb kaja a bulgursaláta.

Nagyon hálás dolog, mivel nem kell főzni, csak 20 percig forró vízbe áztatni, ehhez a művelethez pedig egy vízforraló is megteszi. Praktikus egyszerre több bulgurt „főzni” – a hűtőben 2-3 napig eláll – és olyan hozzávalókkal keverni, amikkel épp kedvünk tartja, így pár perc alatt megvan az ebéd, ami plusz piros pontot érdemel. Ez a mentás sárgadinnyés verzió kimondottan üdítő, nagyon finom magában is, de grillezett fehér húsokkal, hallal fejedelmi párosítás.

 

Hozzávalók:

10 dkg bulgur

1 közepes fürtös uborka, hámozva, kimagozva, szeletelve

1 cs. újhagyma,

½ sárgadinnye, kockára vágva

kisebb marék mentalevél, durvára vágva

1 nagy citrom leve és héja, olívaolaj

só, bors

 

A bulgurt kétszeres mennyiségű forralt vízzel leöntjük és 20 percig lefedve állni hagyjuk. Közben egy salátástálban összekeverjük a citromlevet, citrom héját, mentát, sót, borsot, egy löttyintésni olívaolajat és a kihűlt bulgurt belekeverjük. Végül összeforgatjuk a többi hozzávalóval.