Ismét egy bodzás receptet hoztam, de most sós felfogásban! Javában diétázunk, így ennek szellemében főleg fehérhúsokat fogyasztunk. Aki hasonló cipőben jár, az tudja, hogy egy idő után már a csirkemell puszta látványától is kimenekülne az ember a világból. Hogy ne járjunk így, szokatlanabb ízkombinációkat is bevetettünk. Ez a kombó tálcán kínálta magát, mivel a kertben továbbra is rengeteg a bodza, a mogyorós karalábét pedig már rég ki akartam próbálni. Az eredményről legyen elég annyi, hogy családunk férfi tagja – aki egyébként a zöldségvilággal kifejezetten háborús viszonyban áll – nemcsak a kellemesen muskotályos pipimellet tüntette el secperc alatt, hanem a karalábét is, mind egy szálig.
Hozzávalók 2 személyre:
1 egész csirkemell filé két félbe vágva
vaj a sütéshez
A páchoz:
2 dl fehérbor
1 teás kanál só
1 gerezd zúzott fokhagyma
frissen őrölt bors
3 bodzavirág
A páclé hozzávalóit összekeverjük, és a húst 4-5 órára benne hagyjuk.
Papírtörlővel alaposan leitatjuk róluk a páclevet, közben egy serpenyőben vajat forrósítunk. A csirkemelleket mindkét oldalukon 2-2 percig sütjük, majd további pár percig letakarva pihentetjük. Tálaláskor felszeleteljük.
A mogyorós karalábé hozzávalói:
személyenként 1 közepes karalábé
1 ek vaj
1 ek méz
5 dkg sós mogyoró
A karalábét megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. Egy serpenyőben megpirítjuk a mogyorót, amit mozsárban durvára törünk. Ugyanabban a serpenyőben vajat olvasztunk, és rádobjuk a karalábékockákat. Sózzuk, borsozzuk és kb. fél deci vízzel fedő alatt roppanósra pároljuk. Mikor már majdnem teljesen elfőtt a leve, hozzáadjuk a mézet, és kissé „rápirítjuk” a karalábéra. Tálalásnál megszórjuk a mogyoróval.
Utolsó kommentek