Ha a sütést sikerült az utolsó pillanatra hagyni, és se dió, se mák nincs a kamrában, az üzletek pedig bezártak, jól fog jönni ez a recept.
Bármennyire is meglepő, a tölteléket krumpliból készítettem, és merem állítani, hogy a gesztenyés beiglivel simán ringbe száll..
A recept egyébként a nagyi sublótfiókjából való, egy megsárgult papírfecnin bukkantam rá „Burgonyás pite” néven. Némi formai átalakítást és plusz fűszerezést azért elkövettem.
A tésztájához a jól bevált beigli receptemet vettem alapul, nem mertem reszkírozni a tavalyi repedésmentes beiglieim után, főleg, hogy a Nagyi receptje pitetésztára vonatkozik.Nem is szaporítom tovább a szót, hogy aki el akarja készíteni, rögtön sodrófát ragadhasson. Következzen a recept a gyors munkavégzés érdekében, tőszavakban!
Hozzávalók 2 rúdhoz:
40 dkg liszt
4 dkg porcukor
1,25 dkg élesztő
14 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 dl langyos víz
Só
A töltelékhez:
50 dkg főtt krumpli
1 tojás
2 ek. puha vaj
20 dkg cukor
1-2 ek. baracklekvár
2 kk. fahéj
1 kk kakaópor
1 narancs reszelt héja
1 rúd vanília magjai
Kandirozott narancshéj (ha van)
1 marék mazsola
1 löttyintésnyi rum (aroma is megteszi)
1.Liszt, cukor, só összekever.
2. Vajjal elmorzsol.
3 vízben élesztőt felold, 1 db tojással elkever
4. Száraz hozzávalót a folyékonnyal összedolgoz.
5. Nincs kelesztés, rögtön 2 részre oszt
6. Gombócokká gyúr, egyenként téglalpra kinyújt
7. A gombóc súlyával megegyező mennyiségű töltelékkel megken
8. A tészta két végét 2 cm-re behajt, felteker
9. Tojássárgájával leken, l órára hűtőbe rak
10. Tojásfehérjével is leken fél órára hűtőbe rak
11. Sütőt 170 fokra előmelegít, kb. 45-50 percig süt, ha nagyon barnul, fóliával letakar
12 Közben a szívet-lelket melengető édes illatból nagyokat szippant
13. BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!
Utolsó kommentek