Most egy kissé megkésett bejegyzés következik. Apropója a múlt heti torkos csütörtöki kalandozásunk az ARAZ étteremben. Ez kérem nem egy PR-cikk, így nem nagyon mesélnék sem a szállodáról, sem a körítésről, csak szigorúan „néhány” mondat az ARAZ-ban fogyasztott ebédünkről.

Mindketten rendeltünk levest, előételt, főételt és desszertet is.

Egyik levesnek füstölt édesburgonya-krémlevest kértünk korianderes kacsapogácsával – már otthon kinéztem az étlapon, és mondhatom, nem csalódtam benne. Olyannyira, hogy azóta már itthon is elkészítettem (recept alant található!) és felvettem a „sűrűn főzni fogom” repertoáromba. Lágy, kellemesen füstös ízű, ami nagyon jól megy az édesburgonya édeskés ízvilágához. A csészében jól megbújt a korianderes kacsapogácsa, ami tulajdonképpen egy apró húspogácsa picit átsütve, enyhe koriander ízzel. A leves tényleg kitűnő volt, de a kis golyóbist itthon a saját szájízünkhöz alakítottam. Az ARAZ-é kissé rágós volt és elviselt volna még némi koriandert.

A másik leves, a rozmaringos paprikaesszencia zsályás vesepecsenye-táskával szintén jó választásnak bizonyult. Erőteljes paprika ízű lé, aranysárga húslevesnek álcázva, a rozmaring jelenléte cseppet sem tolakodó. Benne pici, házi készítésű táskák ressre főzve – ahogy kell.

Az előételválasztásom sok szót nem érdemel, elég íztelenre, sótlanra sikeredett a kacsaragus linguini reszelt parmezánnal. Carbonara-s hasonlóságot véltem felfedezni, a füstölt szalonnát leszámítva, és némi zsályaízzel kiegészülve. Hogy pozitívumot is említsek, óriási adag egy előételhez képest! A kevésbé fűszeres ízeket kedvelőknek egy levessel akár kellemes ebédjük is lehet belőle.

A másik előétel viszont rendesen lehengerelt mind küllemében, mind…, szóval mindenhogy. A Spenótos Quiche-tortácska pirított királyrákkal annyira finom volt, hogy legszívesebben főételnyi mennyiséget faltunk volna belőle. Igazi, nem gumis(!) omlós tészta krémes spenótbéléssel, amelyre tökéletesre sült rákocskákákat „akasztottak” – szinte elolvad a szájban. A tortácska alatt talán koktélszósz volt, felismerni sem volt időnk, olyan gyorsan elfogyott!

Mily meglepő, harmadszorra is kacsa került a tányéromba. Levendulás kacsamell édesgyökér-karottakrémmel és manjari szósszal, amit érkezésünkor épp a mellettünk lévő asztaltársaságnak szervíroztak, így sikerült jól szemügyre vennem. Fiatal kacsamell roséra sütve – a levendula ízét nagyon keresni kellett –, ízletes sárgarépapürével. Mivel édesgyökeret (szégyellem bevallani) még soha nem ettem, nem tudom, milyen ízt kellett volna keresnem a pürében. Mindenesetre az édeskés répaíztől elütőt nem sikerült felfedeznem. És majdnem lemaradt a manjari szósz, ami enyhén kesernyés, telt ízű csokoládészószt takar. Igazán izgalmassá válik tőle a fogás, bármikor újrarendelném.

A másik főételünk Bélszínfilé pirított borjúmiriggyel és édesburgonya-mignonnal volt. Bélszínimádók számára szentségtörés, de mi jól átsütve szeretjük, ez van, ebből nem engedünk! Jeleztük is a pincérnek, mégis maximum medium rare-re sütötték a húst. A tetején karamellizált borjúmirigy-darabkák enyhén kesernyés utóízűek voltak. Az édesburgonya-mignon tulajdonképpen tört édesburgonya kockákat jelentettek, két oldalukon átpirítva – rendben voltak.

És végül mindkét desszert fantasztikus volt. Az egyik Maracujában duzzasztott savarin fehércsokoládé-habbal és vörösáfonya-szorbéval. Maracujasziruppal átitatott apró kalács, tejszínes, habos, nagyon könnyű fehércsokikrémmel, és hozzá a fanyar vörösáfonya szorbé. Szerintem a képek magukért beszélnek. Biztosan ki fogom kísérletezni az itthoni változatot!

A másik: Tamarillo tarte muskovado cukorral karamellizálva, rózsafagylalttal. Omlós tészta, tamarillokrém, ropogós karamellel a tetején. A rózsafagylalt elviszi a pálmát.

Összegezve az ARAZ Étterem kellemes nyomot hagyott bennünk. Biztosan vissza fogunk térni máskor is.

A füstölt édesburgonya-leves saját receptje:

Hozzávalók:

60 dkg édesburgonya

2-3 szelet jéghideg vajdarab

1 dl tejszín

kis darabka füstölt szalonnabőr

1,30 dkg pecsenye (nem hízott!) kacsaszárnytő, filézve 80 dkg lett

csontjából alaplé

1 cs. koriander zöld

vöröshagyma

só, bors

1 tojás

Az édesburgonyát meghámozom, felöntöm az alaplével, hozzádobom a szalonnabőrt és puhára főzöm. Kiveszem a szalonnabőrt, turmixolom, hőkiegyenlítéssel belekeverem a tejszínt. Ha túl sűrű vízzel higítom, 1-2 percig tovább főzöm. A gázt elzárva hozzáadom a vajdarabkákat, és simára keverem.

A kacsapogácsához a húst  és a hagymát apró lyukú tárcsán 2-szer , nagyon finomra darálom. Hozzáadok 1 tojást, sózom, borsozom végül az aprított korianderzöldet is hozzágyúrom.  Olívaolaj és vaj keverékében pici húspogácsákat sütök, amit a levessel együtt tálalok.