Ez a recept a Tarka Bárka blog VKF (48.) felhívására készült, melynek témája: „ÉDES VIZEINK”, vagyis hazai vizeinkben honos halak felhasználásával készült ételköltemények készítése, a halételek népszerűsítése.

Egy igencsak elfeledett, vagy inkább talán sokunk számára ismeretlen hal-alkatrészt használtam a receptemhez, a szürkeharcsa-májat. Bár a magyar konyhában felhasznált halak közül ez a legnemesebbek egyike, húsából számtalan recept kering a neten, mégis a mája valahogy a homályba vész. A halasnál is megfigyeltem, hogy a pult legbelső szegletén csücsül, mindenki keresztülnéz rajta, mivel idegenkednek tőle, nem ismerik. Bevallom őszintén, hogy nálunk sem volt mindennapos a konyhában. Először karácsonykor találkoztam vele, mert a Vásárcsarnokban Jocó, a halárus rábeszélt, hogy vigyek belőle nyugodtan, mert sülve a libamájhoz hasonló az íze és állaga. Végül pástétomot készítettem belőle, aminek akkora sikere lett, hogy úgy gondoltam, nem hagyhatok ki egy ilyen felhívást, és megosztom másokkal is, hogy milyen remek alkatrész is a harcsamáj. Tessenek belőle vásárolni! Cseppet sincs erős halíze, és ha nem is libamáj, de tényleg van köztük hasonlóság.

A pástétom kakukkfűvel, babérlevéllel és paradicsommal, no meg némi jó magyar borral készült. Remélem, többen felbátorodtok, és elkészítétek. Halra magyar!

 

Hozzávalók:

25-30 dkg szürke harcsa mája

1 fej hagyma

kisebb darab füstölt szalonna

1 szál sárgarépa

1,5 dl száraz fehérbor + kb.1 dl víz

1 nagy paradicsom

1 nagy babérlevél

2 ág akukkfű

só, bors

1 ek. kacsazsír

 

 

A kockára vágott szalonnát kiolvasztom a kacsacsíron, megpirítom rajta a hagymát. Hozzáadom a felszeletelt répát, a paradicsomkockákat és felöntöm borral. Fűszerezem és puhára párolom. Végül hozzáadom a felszeletelt harcsamájat, 2-3 perc alatt jól átsütöm.

Ha kihűlt, botmixerrel pürésítem.

Friss kenyérrel, paradicsommal tálalom.