Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Eper gratin rózsavízzel és turbolyával, avagy fitneszdesszert anyák napjára

Ha már mindenki a fürdőruhaszezonra gyúr, ne rontsuk el a hétvégi anyák napi ünneplést holmi zsíros-tejszínes tortakölteménnyel (pedig jó lenne!)

De azért van, ami még ennél is finomabb tud lenni, ráadásul büntetlenül habzsolhatjuk.

Az eper gratin tulajdonképpen karamellizált tojáskrém, alatta friss eperrel, amit feldobhatunk egy kis fűszerezéssel.

Mivel az eper a rózsafélék családjába tartozik, nem árt meg neki pár csepp rózsavíz, ráadásként még megszórtam némi turbolyával is. A rózsavíz kiemelte az eper parfümös aromáját, a turbolya enyhén édesköményes (szerintem enyhén korianderes is) íze pedig igazán izgalmas összhatást eredményezett.

 

 

 

Hozzávalók:

30 dkg eper

1 tojás + 1 sárgája

4 evőkanál fruktóz (a fele lehet xilit is, de mindenképpen legyen benne fruktóz is, mert a xilit nem karamellizálódik!)

1 ek. vaníliakivonat

4-5 evőkanál rózsavíz

Néhány szál turbolya aprítva (hiányában friss koriander vagy édeskömény zöldje)

 

A megmosott epret negyedekbe vágom, meglocsolom a rózsavízzel, a vaníliakivonattal, rászórom a zöldfűszert, összekeverem és egy tűzálló tálba teszem.

A tojásokat a fruktózzal és a xilittel gőzfürdő fölött besűrítem, egyenletesen eloszlatom az eperhalmon, és grill fokozaton megpirítom. Vigyázat, gyorsan pirul! Még melegen tálalom.

0 Tovább

Majális és nyalóka

Tegye fel az a kezét, akinek a majálisról a nyalóka, a vattacukor, törökméz, a perec és társai jutnak eszébe!

Azt hiszem, az enyémen kívül még sok kéz lendülne a levegőbe. Egyik kezemben a rózsaszín nyúl alakú lufit, a másikban az elmaradhatatlan piros kakasnyalókát fogtam, és teljes volt a boldogságom. Ha majális, akkor pedig irány a Városliget! – legalábbis gyerekkoromban még így gondoltam, az más kérdés, hogy mai fejjel inkább nekiállok és megsütöm magam a saját nyalókámat. Persze az nem égetett cukorból van, és még csak nem is kakas alakú L

 

 

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

10 dkg natúr vajkrém (vagy philadephia, vagy mascarpone)

10 dkg puha vaj

15 dkg porcukor

1 tojás (M-es)

1 evőkanál vaníliakivonat

1 kis kanál sütőpor

ételfesték

1 csomag hurkapálca

 

A vajat, a sajtkrémet és a tojást habosra keverem a porcukorral, vaníliakivonattal. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet. Ha a massza túl lágy, kevés liszttel javítok az állagán, de ne legyen túl kemény sem. Két részre osztom, és az egyik felét ételfestékkel színezem. (Én a Wilton royal blue-t használtam) Persze lehet helyette kakaót, céklaport, spenótport és sokféle természetes színezéket is használni. De ha igazán szép élénk színeket szeretnénk, akkor kénytelenek leszünk a mesterségeset választani.

A tésztát 1 órára a hűtőbe teszem, hogy jól formálhatóvá váljon. Amíg hideg, addig könnyű vele dolgozni, de amint felmelegszik, szakadozni kezd.

1 nyalókához 2 dió nagyságú kék golyót és 2 fehér golyót összegyúrok, és kisujjnyi vastag kígyókat sodrok belőlük. Ahhoz, hogy a színek spirálszerűen kirajzolódjanak a nyalókán, mielőtt feltekerném a kígyót, óvatosan sodró mozdulattal „megcsavarom”. Majd feltekerem és végül a hurkapálcával átszúrom. 180 fokon sütöm kb. 8-10 percig, de vigyázni kell, mert hirtelen megbarnulhat! Melegen ne nagyon mozgassuk, mert hűlés közben szilárdul meg igazán.

 

0 Tovább

Paradicsomos szürke harcsamáj-pástétom babérral, kakukkfűvel

Ez a recept a Tarka Bárka blog VKF (48.) felhívására készült, melynek témája: „ÉDES VIZEINK”, vagyis hazai vizeinkben honos halak felhasználásával készült ételköltemények készítése, a halételek népszerűsítése.

Egy igencsak elfeledett, vagy inkább talán sokunk számára ismeretlen hal-alkatrészt használtam a receptemhez, a szürkeharcsa-májat. Bár a magyar konyhában felhasznált halak közül ez a legnemesebbek egyike, húsából számtalan recept kering a neten, mégis a mája valahogy a homályba vész. A halasnál is megfigyeltem, hogy a pult legbelső szegletén csücsül, mindenki keresztülnéz rajta, mivel idegenkednek tőle, nem ismerik. Bevallom őszintén, hogy nálunk sem volt mindennapos a konyhában. Először karácsonykor találkoztam vele, mert a Vásárcsarnokban Jocó, a halárus rábeszélt, hogy vigyek belőle nyugodtan, mert sülve a libamájhoz hasonló az íze és állaga. Végül pástétomot készítettem belőle, aminek akkora sikere lett, hogy úgy gondoltam, nem hagyhatok ki egy ilyen felhívást, és megosztom másokkal is, hogy milyen remek alkatrész is a harcsamáj. Tessenek belőle vásárolni! Cseppet sincs erős halíze, és ha nem is libamáj, de tényleg van köztük hasonlóság.

A pástétom kakukkfűvel, babérlevéllel és paradicsommal, no meg némi jó magyar borral készült. Remélem, többen felbátorodtok, és elkészítétek. Halra magyar!

 

Hozzávalók:

25-30 dkg szürke harcsa mája

1 fej hagyma

kisebb darab füstölt szalonna

1 szál sárgarépa

1,5 dl száraz fehérbor + kb.1 dl víz

1 nagy paradicsom

1 nagy babérlevél

2 ág akukkfű

só, bors

1 ek. kacsazsír

 

 

A kockára vágott szalonnát kiolvasztom a kacsacsíron, megpirítom rajta a hagymát. Hozzáadom a felszeletelt répát, a paradicsomkockákat és felöntöm borral. Fűszerezem és puhára párolom. Végül hozzáadom a felszeletelt harcsamájat, 2-3 perc alatt jól átsütöm.

Ha kihűlt, botmixerrel pürésítem.

Friss kenyérrel, paradicsommal tálalom.

 

 

2 Tovább

Popeye tortája

Sütöttem már cukkínis sütit, sütőtököset, répásat, sőt még céklásat is, ezért most sem néztem döbbenten, amikor a keresőben spenótos receptek után kutatva megtaláltam ezt a receptet.

Első gondolatom az volt, hogy Popeye biztosan odáig volna tőle…..

Nagyon szép friss spenótot sikerült vennem tegnap a piacon, így egy részéből – miután blansíroztam és pürésítettem – rögtön meg is sütöttem a spenótos sütit. Az ízén kevésbé érződik a spenót, de az állaga lepipálja a szimpla kevert tésztás sütiket. És hát harsány zöld színével igazi tavaszt hoz a konyhába! Az eredeti recept tejszínhabbal tölti meg, de én inkább egy gyömbéres, lágy fehércsokikrémet készítettem hozzá, hogy ne csak a színe, hanem az íze is harsogjon!


 

Hozzávalók, az eredeti recepthez képest kis változtatással:

30 dkg liszt

20 dkg cukor (nyírfacukor)

1 rúd vanília magjai

120 ml olívaolaj

3 tojás

30 dkg spenótpüré friss spenótból

½ citrom leve és héja

1 kk sütőpor

csipet só

 

A tojásokat habosra keverem a nyírfacukorral, pici sóval.

Hozzáadom az olívaolajat, tovább keverem, majd a spenótpürét, a vaníliarúd kikapart magjait, citromlevet, és a reszelt citromhéjat is hozzáteszem.

Végül pedig a sütőporral elkevert liszt következik.

170 fokos sütőben 4 db 18 cm-es kerek lapot sütök.

A kihűlt lapokat megtöltöm a krémmel, és lehűtöm.

 

 

A gyömbéres fehér csokikrémhez:

2,5 dl tejszín

10 dkg fehércsoki

1 tasak habfixáló por

frissen reszelt gyömbér

 

A tejszínt felforralom és hozzáadom a reszelt gyömbért, majd leveszem a tűzről.

Beletördelem a csokit és kicsit állni hagyom, hogy olvadni kezdjen, majd simára keverem. Szobahőmérsékletűre hűtöm, félkemény habbá verem, majd hozzáadom a habfixálót, és addig verem, míg krém állagúvá válik. Beteszem 1 órára a hűtőbe, mikor kiveszem, ismét felhabosítom.

0 Tovább

Marinált csiperke juhsajttal, kakukkfűvel

Gyors vacsoratipp húsvét után, (végre) hús nélkül.  Arra az esetre, ha már a füleden is a húsvéti sonka jön ki! Mert a miénken már igen…. A sonkatámadás után jöjjenek a húsmentes receptek, most ezzel az egyszerű marinált gombával boldogítjuk fáradt, leterhelt bendőnket.

 

Hozzávalók:

½ kg csiperke gomba

4 gerezd zúzott fokhagyma

kis csokor petrezselyem, aprítva

(lehetőleg friss)  kakukkfű

1,5 dl olívaolaj

4-5 evőkanál fehérbor ecet

só, bors

15 dkg juhsajt

 

A gombát nem szoktam megpucolni, csak szódabikarbónás vízbe áztatom pár percig, minden oda nem illő dolgot leold, mivel fertőtlenítő hatású.

Felszeletelem, rádobom a fokhagymát, a fűszernövények felét, sózom, borsozom és a felhevített olívaolajban megpirítom. Ha kihűlt, egy tálba szedem, hozzáadom a fehérborecetet és az aprított kakukkfű és petrezselyem másik felét. Rászórom a kockára vágott juhsajtot. Alaposan összekeverem, és ha van türelmem, hagyom állni minimum fél óráig, hogy az ízek jól összeérjenek. Pirítóssal tálalom.

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek