Ha a sütést sikerült az utolsó pillanatra hagyni, és se dió, se mák nincs a kamrában, az üzletek pedig bezártak, jól fog jönni ez a recept.

Bármennyire is meglepő, a tölteléket krumpliból készítettem, és merem állítani, hogy a gesztenyés beiglivel simán ringbe száll..

A recept egyébként a nagyi sublótfiókjából való, egy megsárgult papírfecnin bukkantam rá „Burgonyás pite” néven. Némi formai átalakítást és plusz fűszerezést azért elkövettem.

 A tésztájához a jól bevált beigli receptemet vettem alapul, nem mertem reszkírozni a tavalyi repedésmentes beiglieim után, főleg, hogy a Nagyi receptje pitetésztára vonatkozik.Nem is szaporítom tovább a szót, hogy aki el akarja készíteni, rögtön sodrófát ragadhasson. Következzen a recept a gyors munkavégzés érdekében, tőszavakban!

 

 

Hozzávalók 2 rúdhoz:

 40 dkg liszt

4 dkg porcukor

1,25 dkg élesztő

14 dkg vaj

1 tojás sárgája

1 dl langyos víz

 

A töltelékhez:

 50 dkg főtt krumpli

1 tojás

2 ek. puha vaj

20 dkg cukor

1-2 ek. baracklekvár

2 kk. fahéj

1 kk kakaópor

1 narancs reszelt héja

1 rúd vanília magjai

Kandirozott narancshéj (ha van)

1 marék mazsola

1 löttyintésnyi rum (aroma is megteszi)

 

1.Liszt, cukor, só összekever.

2. Vajjal elmorzsol.

3 vízben élesztőt felold, 1 db tojással elkever

4. Száraz hozzávalót a folyékonnyal összedolgoz.

5. Nincs kelesztés, rögtön 2 részre oszt

6. Gombócokká gyúr, egyenként téglalpra kinyújt

7. A gombóc súlyával megegyező mennyiségű töltelékkel megken

8. A tészta két végét 2 cm-re behajt, felteker

9. Tojássárgájával leken, l órára hűtőbe rak

10. Tojásfehérjével is leken fél órára hűtőbe rak

11. Sütőt 170 fokra előmelegít, kb. 45-50 percig süt, ha nagyon barnul, fóliával letakar

12 Közben a szívet-lelket melengető édes illatból nagyokat szippant

13. BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!