Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mézes csipkebogyólikőr

Múlt hétvégén megtapasztaltuk, hogy a gombászás olyan, mint a kutya vacsorája, több órás kaptatás után – hegyre föl, hegyről le – három kisebb őzlábat sikerült begyűjteni a budai hegyekben, ami egyébként bő termő szokott lenni. Kárpótlásul azért több kiló csipkebogyóval tömtük meg kosarainkat, nyoma sem volt elkeseredésnek. Nagy részéből jófajta hecsedli lekvár készül majd, egy kisebb adag pedig már várja, hogy egy igazi C-vitaminbomba immunerősítő likőrré alakuljon át karácsonyig: addig pont jól beérik, és akár ajándék is lehet belőle, nem is akármilyen! A képen a tavalyi maradék likőr pózol; lassan egyéves, az idő múlásával egyre tisztább színű lesz és ízre is kifinomultabb, vetekszik egy sok éves tokaji aszúval. Visszatérve a gombákra, a hétvégén még a beígért fagy előtt irány az Őrség a biztos zsákmány reményében!

 

Hozzávalók:

½ l jó minőségű vodka

25 dkg méz

30 dkg csipkebogyó

 

A vodkában feloldom a mézet, ráöntöm a megmosott csipkebogyóra és lezárom a befőttes üveg tetejét. Beteszem az üveget a kamrapolc egyik sötét szegletére, majd egy hónap múlva előveszem és a sodrófa végével összenyomkodom a bogyókat, majd ismét hagyom 2-3 hétig állni, de hetente egyszer azért megkeverem. Mikor az idő letelt, egy használatlan nejlon harisnyán keresztül átszűröm a likőrt és üvegekbe töltöm.

3 Tovább

Vargányás tésztafrittata

Most aztán minden egyben van egy jó gombászáshoz! Ősz, jó idő, hosszú hétvége…

Remélem, ezúttal a zsákmány sem fog elmaradni, és jobbnál jobb gombás recepteket hozhatok majd Nektek. Az úticsomagot tekintve már előre iszom a medve bőrére, és két vargányás tésztafrittatával gondoskodtam az energiautánpótlásunkról. Hála az olaszoknak, akik kitaláták, hogyan lehet a spagettit majdnem szendvicsként magunkkal vinni a kirándulásra. Hidegen ugyanolyan jól csomagolható, akár egy szalámis zsemle, és garantált az elismerés a túratársaktól.

 

 

Hozzávalók 2 darabhoz, 27 cm átmérőjű serpenyőhőben készítve:

½ cs. spagetti

20 dkg erdei gomba(jó esetben vargánya)

1 kis fej hagyma

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

2-3 ágacska friss kakukkfű

½ dl száraz fehérbor

10 dkg reszelt parmezán

6 nagy tojás

olívaolaj

vaj

só,bors,

 

Az apróra vágott hagymát, fokhagymát olívaolaj és vaj keverékén megpirítjuk, rádobjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és kakukkfűvel, majd felöntjük fél deci száraz fehérborral és pár perc alatt készre pároljuk.

Egy nagyobb tálban kevés sóval felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és alaposan összekeverjük a főtt tésztával és a gombával. Ha nem elég sós vagy fűszeres, ennél a fázisnál még javíthatunk rajta. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk és beleöntjük a tésztakeverék felét, közepes lángon kb. 6-7 percig aranybarnára sütjük először az egyik oldalán, majd a másik oldalára fordítjuk: egy nagyobb tányért ráhelyezünk a serpenyőre és egy gyors mozdulattal ráborítjuk a tésztát, majd visszacsúsztatjuk a tányérról a serpenyőbe, és további 5-6 percig sütjük. Ha az első frittatával megvagyunk, ne feledjük, hogy maradt még egy sütésre való a masszából! A kész frittatákatt felszeleteljük mint egy tortát, és melegen vagy hidegen szendvics helyett kínáljuk.

0 Tovább

Sütőtökös szendvicskrém

A vasárnapi cudar idő meghozta az idei első sütőtök-sütést. Ez egyrészt nagyon jó, mert végre szezonálisan lehet kapni, másrészt sajnos jelzi, hogy lassan, de biztosan kezd télire fordulni az idő. Szegény fagyigép is visszaköltözik a dobozába és indulhatnak a hosszúra nyúlt kalácssütögetős esték is.

A kisebbik sütőtökből követtem el az alant levő receptet, mindannyiunk megelégedésére.

 

 

 

Hozzávalók:

1 kisebb sütőtök (sülve kb.25dkg)

2-3 ek mascarpone (ha krémesebbre szeretnénk akkor több...)

1 ek jó minőségű dijoni mustár

zsálya, só, frissen őrölt bors

2 púpos ek. sült hagyma(IKEA) / ha nincs, egy közepes fej hagymát felaprítok, beledobom egy zacskóba egy kis liszt társaságában és összerázom. Forró olajban ropogósra sütöm./

Ha flancolni akarok, még teszek bele egy kis pirított tökmagot is.

 

A megsült tököt megszabadítom a héjától és egy tálban kikeverem a mascarponéval, mustárral. Sózom, borsozom, adok még hozzá egy kis zsárított zsályát, és sok-sok sült hagymát. Hagyom egy kicsit állni, hogy összeérjen.

3 Tovább

Részeges csokis süti fügével

Az egyik hipermarketben potom pénzért (59/db) mérik a fügének darabját, le is csaptam a termetesebb pélányokra. Hazai fügét csak nagyon ritkán sikerül kifognom a piacon: egy-egy kendős anyóka szokott árulni, ezért aztán minden nyáron nagy várakozással tekintgetek a dél-mediterrán vidék felé, és arról álmodozom, hogy az első adandó senki földjén lévő fügefára rávethessem magam. Ami nekünk egzotikum, másoknál takarmány…és ez nem vicc, mert például Mallorcán a barmokat kihajtják a fügefásba, hogy a lehulló fügével jól belakjanak, cserébe még a kolbásznak is fügeíze van!

És ha már mindenki szüretel, tegyünk egy kis jó bort a fügés sütibe is.

 

Hozzávalók 6 db 1,5 dl-es felfújt formához:

15 dkg liszt

5 dkg cukor

2 dkg kakaópor

½ tk fahéj

1,5 tk sütőpor

10 dkg 85 %-os étcsokoládé

1 tojás

5 dkg vaj

2 dl testes vörösbor

6 szem friss füge

barnacukor a szóráshoz

 

A formákat kivajazzuk. Keverőtálban a vajat kikeverjük a cukorral és az egész tojással. Hozzákeverjük a gőz felett felolvasztott csokit is, azután beleszitáljuk a kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet és a borral együtt simára keverjük. A formákat a ¾-éig töltjük a tésztával, és a tetejükre ültetünk egy-egy keresztben bevágott fügét, amit megszórunk barnacukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

 

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek