Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Paprikáskrumpli krémleves kolbászos-tejfölös nokedlivel

Mit együnk a hónap utolsó hétvégéjén, ha nem paprikáskrumplit?

Igaz, cseppet fabrikáltam rajta, hogy a gourmand élményünk azért meglegyen. Azt kell mondjam, hogy megérte a tavalyról maradt homemade kőkeménnyé száradt kolbászt milliméteres cafrangokra vagdalni. A kolbis noki elviszi a hátán a levest, olyannyira, hogy önmagában szimpla paradicsomszósszal parmezánnal megszórva is el tudnám képzelni!

Tessék, egy jó kaja és el is feledkezünk az erszénykongós hóvégéről:-)

 

 

Hozzávalók:

40 dkg krumpli

1 l húsleves / alaplé

1 nagy fej hagyma

1 db kápia paprika

1 kisebb paradicsom

őrölt kömény, fűszerpaprika

só, bors, 1 kk mangalica zsír

 

 A kolbászos nokedlihez:

kb. 12 dkg liszt (vagy annyi, hogy normál nokedlitésztát kapjunk)

1,5 dl tejföl

1 tojás

4 dkg apróra vágott száraz füstölt kolbász

 

Tulajdonképpen szokásos módon paprikás krumplit készítünk:a mangalicazsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rádobjuk a felszeletelt paprikát, paradicsomot, végül a megtisztított kis kockákra vágott krumplit, fűszerezzük és felöntjük az 1 liter alaplével (ha nincs, nyilván vízzel), majd fedő alatt puhára főzzük. Ha a leve túlságosan elfőtt, 1-2 dl alaplevet önthetünk még hozzá, majd krémesítsük botmixerrel. Ellenőrizzük a sűrűségét, ha nem elég paprikás, keverjünk el egy kis olívaolajban pirospaprikát és csepegtessük a leves tetejére.Ez a legjobb módszer az „utánszínezésre”, mivel a pirospaprika zsírban oldódik!

 

A nokedlihez keverjük össze alaposan a hozzávalókat és forrásban lévő sós vízbe szaggassunk evőkanál segítségével galuskákat. Ha elkészültek, szűrjük le őket és kínáljuk a leveshez.

2 Tovább

Szilvás-szalonnás korongok

Még mindig szilva! Ez egy igazi őszi recept a hideg napokra, ha egy kis nassolhatnékunk támad, vagy ha betoppan egy nem várt vendég.

Sok szót nem is fűznék hozzá, inkább próbáljátok ki!

 

 

 

Hozzávalók:

1 csomag friss levelestészta (Lidl-jét használtam)

8 nagy szem szilva, szeletelve

kis fej lilahagyma, fele is elég

füstölt császárszalonna – annyi szelet, ahány kört szaggatunk

fügés balzsamecetkrém (de jó a sima balzsamecet is)

méz

frissen őrölt bors

 

A hideg levelestésztát kitekertem a papírjából és 6 db 10 cm átmérőjű kört szaggattam belőle. A maradék tésztát összegyúrtam, kinyújtottam, és további 4 kört szúrtam ki. Sütőpapírra helyeztem őket, mindegyiket megkentem mézzel, egyenletesen elhelyeztem rajtuk a szilvaszeleteket, lilahagymát úgy, hogy a körök széle 1,5 cm-re kimaradjon, megszórtam borssal, majd mindegyikre cseppentettem néhány cseppet a fügés balzsamkrémból. Végezetül tettem rájuk egy vékony szelet füstölt szalonnát.

200 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem őket.

 

0 Tovább

Kínai ötfűszeres húsgombóc szilvaszósszal

A hétvégén jó pár gasztrorendezvény közül lehet válogatni. Csak azt sajnálom, hogy pont egy hétvégére tették az összeset, mert szívem szerint mindegyiket végigjárnám. Nagyon tetszik a Makói hagymafesztivál, még jobban a szarvasi szilvanap , a hold utcai piacon pedig a legjobb fast foodokat kínálják és még közel is van.

A szilva tényleg időszerű, olcsó, és a lekváron, pálinkán,  szilvás gombócon és szilváspitén túl is felhasználható.

Ez a recept például a kínai konyha egyik remekműve, gyorsan elkészül és nagyon finom. Ha véletlenül nincs itthon kínai ötfűszerkeverék, akkor sincs veszve semmi. Fahéj, csillagánizs, szárított gyömbér, római kömény, szegfűszeg egyenlő arányú keverékét kávédarálón megőrlöm és kész a homemade ötfűszer-keverék.

 

 

 

Hozzávalók a szilvaszószhoz:

50 dkg puha szilva

1 közepes fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek rizsecet

4 ek méz

2 dl víz

kis darab friss gyömbér

2 kk ötfűszer-keverék

 

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

50 dkg darálthús (sertés és marha fele-fele arányban)

5 dkg rizsliszt

1 kis fej hagyma, apróra vágva

1 gerezd zúzott fokhagyma

4 ek sötét szójaszósz

1 kk kínai ötfűszer-keverék

kevés só, mivel a szójaszósz elég sós

kevés olívaolaj a sütéshez

 

Először a szilvaszószt készítjük el. A kimagozott szilvát botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, gyömbért, fűszereket és a vizet, majd kis lángon főzni kezdjük. Mikor sűrűsödni kezd, ízesítjük a mézzel, rizsecettel, végül még egyet rottyantunk rajta.

 

A húsgombóchoz a darálthúst összedolgozzuk az összes többi hozzávalóval. Vizes kézzel diónyi golyókat formálunk a masszából. (Kb. 30 darab lesz belőle).

 

Ezután kevés olívaolajon mindkét oldalukon megpirítjuk őket, majd hozzáadjuk a fűszeres szilvaszószt is, és pár percig közepes lángon tovább főzzük, hogy a szósz  teljesen bevonja a gombócokat.

Főtt rizzsel tálaljuk.

 

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek