Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aszaltparadicsomos sárgabaracklekvár és céklás „cumberland lekvár”

Ahelyett, hogy az nyár utolsó hétvégéjét egy hűs vízparton tölteném jeges limonádét szürcsölve , úgy adódott, hogy inkább befőzök a 40 fokban.

Schieszlnél kóstoltam mindkettőt: az aszaltparadicsomosat hideg libamájhoz, a céklás cumberland mártást egy szaftos csirkemell kíséretében. Annyira ízlettek, hogy felkerültek a befőzési listámra. Az aszaltparadicsom lágy darabokban bújt meg, nem főtt szét a lekvárban, leheletnyi curryvel fűszerezték, de épp csak annyival, hogy a libamáj íze domináljon.

Az eredeti cumberland mártás alapja ribizli(zselé) és jóféle portói. Én azért kicsit bővítettem az összetevőkön: így került bele málna, szeder, áfonya, ribizli és természetesen cékla ahogy Shiszléknél ettük, mártás helyett pedig lekvárosítottam.

Az egyszerű csirkemellet is az egekbe repítette, de a karácsonyi vadsülthöz passzol majd csak igazán! Hmm, be kell látni, hogy azért a 30 fokos konyhában a karácsonyról képzelegni elég bizarr dolog.

 

 

Aszaltparadicsomos sárgabaracklekvár:

1 kg sárgabarack

10 dkg aszaltparadicsom

1 kk currypor

őrölt rózsabors

1 kk só

10 dkg xilit/cukor

 

A kimagozott barackot a félbe vágott aszaltparadicsommal együtt fél óráig főzzük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és sűrűn kevergetve további fél óráig főzzük.

 

Céklás cumberland lekvár:

20 dkg málna

20 dkg szeder

20 dkg áfonya

20 dkg ribizli

20 dkg főtt cékla

1 közepes fej hagyma

1 kk gyömbérpor

1 citrom reszelt héja

1 kisebb narancs reszelt héja

2 dl portói hiányában száraz vörösbor

10 dkg cukor

1 kk só

 

A málnát és a szedret péppé főzzük, ha kihűlt, átpasszírozzuk. (Akit nem zavarnak a nagyobb magok, ezt a lépést kihagyhatja.) Hozzáadjuk a ribizlit, az áfonyát és a többi hozzávalót. Főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Sterilizált üvegekbe töltjük, majd mehetnek a paplan alá dunsztolódni másnapig.

4 Tovább

Dupla csavaros áfonyás csiga

Nem lesz kánikula a hétvégén, végre lehet izzítani a sütőket – mondjuk ezzel a jó kis áfonyás csigával! Kicsit macerás a kétszeri csavargatás, de cserébe a barnacukortól kívülről ropogós, belül lágyan foszlós süticsoda lesz a jutalmunk. Nekem az áfonyák a feltekerésnél szökésnek indultak, és vissza kellett tessékelnem őket a helyükre, de még ezt leszámítva is pillanatok alatt elkészültek, és méghamarabb el is fogytak:-))))

 

 

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt

5 dkg lágy vaj

1 tojás

2 ek. cukor

1 ek. vanília kivonat

½ citrom reszelt héja

2 dkg élesztő

csipet só

1,5 dl tej

1,5 marék áfonya

1 kk vaj

barnacukor

 

Fél deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez a többi hozzávalóval együtt, és robotgéppel közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Takarjuk le folpackkal a tálat, és hagyjuk a tésztát a duplájára kelni. A megkelt tésztát nyújtsuk 1 cm vastagságú téglalapra, kenjük meg a tészta felszínét a kiskanálnyi vajjal, szórjuk meg egyenletesen barnacukorral és az áfonyával. Képzeletben harmadoljuk a téglalapot, és a keskenyebb oldalánál fogva hajtsuk be az 1/3-át , majd rá a másikat (mint a vajas tészta szimpla hajtogatásánál). Nyújtsuk kb. 2 cm vastagságúra, és a téglalap hosszabb oldalából pizzavágóval vágjunk kb. 2 cm széles csíkokat (apró technikai malőr, hogy az áfonya kipotyog, és vissza kell őket tessékelniJ) A csíkokat óvatosan spirállá sodorjuk, és feltekerjük, mint a csigát.

Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon világos barnára sütjük. 

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek