Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Balzsamos borjúmáj, citromos-petrezselymes óriásbabbal, vele sült újfokhagymával, újhagymával

Ha a libamáj a májak királynője, akkor a borjúmáj az egyik udvarhölgye. Akár sülve, akár rántva, esetleg pástétomnak felőlem jöhet bárhogyan! Napjainkban inkább kalóriaszegényebb kiadásban:) Szinte lehetetlen túlsütni, annyira krémesen lágy, pedig zsírtartalma még a csirkemájnál is kevesebb. Giorgio Locatelli Ízek Itáliája könyvében találtam egy fantasztikus receptet, azóta a borjúmájat csak így készítem. Igaz, kicsit „kényelmesítettem”a receptet, elhagyva egy-két műveletet, de a végeredményen ez mit sem változtat. Köretnek citromos-petrezselymes pirított óriásbabot (sajnos, még konzervet) ettünk hozzá jó sok krémesre sült újfokhagymával és újhagymával.

 

Hozzávalók 2 személyre:

4 szelet borjúmáj

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál hideg vaj

kb.1/2 dl balzsmecet

Só, bors

 

A körethez:

1 doboz (konzerv) óriás fehérbab

1 csomag gömbölyű fejű újhagyma

2 kisebb újfokhagyma

1 citrom leve

só, bors

kis csokor petrezselyem

Olívaolaj

 

Egy nagy serpenyőben forró olívaolajon kérget sütünk a májszeleteknek, sózzuk, borsozzuk. Ez a művelet csak 1-2 percig tartson, nehogy kiszárítsuk a májat. Kitesszük a májat egy tálra, és a visszamaradt szafthoz öntjük a balzsamecetet, közepes lángon szirupos állagúra sűrítjük. Félrevesszük a serpenyőt a tűzről, és a hideg vajat hozzákeverjük a mártáshoz. Ekkor visszahelyezzük a májszeleteket a serpenyőbe, és visszatesszük még további fél percre a serpenyőt a tűzhelyre.

A babot a levétől lecsepegtetjük, közben az újhagymát és az újfokhagymát megtisztítjuk. Levágjuk a hagyma szárait (amit felhasználhatunk akár krémlevesnek is), és a fokhagymát gerezdekre bontjuk. Serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk őket, majd a babot is hozzáadjuk, és még egy kis ideig együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve megöntözzük a citromlével és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Aki nem kíméli a kalóriáit, tálalásnál még nyakon öntheti olívaolajjal.

 

 

0 Tovább

Bodzás borban érlelt csirkemell mogyorós karalábéval

Ismét egy bodzás receptet hoztam, de most sós felfogásban! Javában diétázunk, így ennek szellemében főleg fehérhúsokat fogyasztunk. Aki hasonló cipőben jár, az tudja, hogy egy idő után már a csirkemell puszta látványától is kimenekülne az ember a világból. Hogy ne járjunk így, szokatlanabb ízkombinációkat is bevetettünk. Ez a kombó tálcán kínálta magát, mivel a kertben továbbra is rengeteg a bodza, a mogyorós karalábét pedig már rég ki akartam próbálni. Az eredményről legyen elég annyi, hogy családunk férfi tagja – aki egyébként a zöldségvilággal kifejezetten háborús viszonyban áll – nemcsak a kellemesen muskotályos pipimellet tüntette el secperc alatt, hanem a karalábét is, mind egy szálig.

 

 

 

Hozzávalók 2 személyre:

1 egész csirkemell filé két félbe vágva

vaj a sütéshez

 

A páchoz:

2 dl fehérbor

1 teás kanál só

1 gerezd zúzott fokhagyma

frissen őrölt bors

3 bodzavirág

 

A páclé hozzávalóit összekeverjük, és a húst 4-5 órára benne hagyjuk.

Papírtörlővel alaposan leitatjuk róluk a páclevet, közben egy serpenyőben vajat forrósítunk. A csirkemelleket mindkét oldalukon 2-2 percig sütjük, majd további pár percig letakarva pihentetjük. Tálaláskor felszeleteljük.

 

A mogyorós karalábé hozzávalói:

személyenként 1 közepes karalábé

1 ek vaj

1 ek méz

5 dkg sós mogyoró

 

A karalábét megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. Egy serpenyőben megpirítjuk a mogyorót, amit mozsárban durvára törünk. Ugyanabban a serpenyőben vajat olvasztunk, és rádobjuk a karalábékockákat. Sózzuk, borsozzuk és kb. fél deci vízzel fedő alatt roppanósra pároljuk. Mikor már majdnem teljesen elfőtt a leve, hozzáadjuk a mézet, és kissé „rápirítjuk” a karalábéra. Tálalásnál megszórjuk a mogyoróval.

 

0 Tovább

Bodzás-túrós rétes

Indul a bodzaszezon! A szezonnyitó recept pedig ismét a diéta jegyében készült.

Már egy hete, hogy belengi a környéket a bodzavirág muskotályos illata. Nekem pedig beindult tőle a fantáziám. Tegnap be is cserkésztük a közelebbi bokrokat és szedtünk egy kis kosárnyit. A szörp holnapra kész, a maradék egyik részéből bodzás-túrós rétes készült, a másik adagból bodzás bor érlelődik. Tervezem a tokajis bodzazselé befőzését is! Azt már le sem merem írni, hogy bodzaborban pácolt husi lesz a holnapi ebéd…teljesen be vagyunk bodzulva!

 

 

Hozzávalók 2 rúdhoz:

½ kg túró

2 egész tojás

10 dkg fruktóz

1 egész citrom héja

1 lime héja

½ citrom leve

½ lime leve

6-7 bodzavirág

1 cs. réteslap

olvasztott vaj

 

A bodzavirágot megszabadítjuk a száraitól, és összekeverjük a túróval, tojásokkal, fruktózzal, citromhéjjal és citromlével. A rétesfeltekerési hadműveletet egy nedves konyharuhán végezzük. 1 rúdhoz 3-4 lapot használunk, melyeket egyenként megkenünk olvasztott vajjal, a téglalap hosszabbik szélére egyenletesen ráhalmozzuk a töltelék felét, a tésztalap két végét ráhajtjuk , és a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal. És 180 fokon addig sütjük, míg szép barnás színt nem kap.

 

0 Tovább

Eper gratin rózsavízzel és turbolyával, avagy fitneszdesszert anyák napjára

Ha már mindenki a fürdőruhaszezonra gyúr, ne rontsuk el a hétvégi anyák napi ünneplést holmi zsíros-tejszínes tortakölteménnyel (pedig jó lenne!)

De azért van, ami még ennél is finomabb tud lenni, ráadásul büntetlenül habzsolhatjuk.

Az eper gratin tulajdonképpen karamellizált tojáskrém, alatta friss eperrel, amit feldobhatunk egy kis fűszerezéssel.

Mivel az eper a rózsafélék családjába tartozik, nem árt meg neki pár csepp rózsavíz, ráadásként még megszórtam némi turbolyával is. A rózsavíz kiemelte az eper parfümös aromáját, a turbolya enyhén édesköményes (szerintem enyhén korianderes is) íze pedig igazán izgalmas összhatást eredményezett.

 

 

 

Hozzávalók:

30 dkg eper

1 tojás + 1 sárgája

4 evőkanál fruktóz (a fele lehet xilit is, de mindenképpen legyen benne fruktóz is, mert a xilit nem karamellizálódik!)

1 ek. vaníliakivonat

4-5 evőkanál rózsavíz

Néhány szál turbolya aprítva (hiányában friss koriander vagy édeskömény zöldje)

 

A megmosott epret negyedekbe vágom, meglocsolom a rózsavízzel, a vaníliakivonattal, rászórom a zöldfűszert, összekeverem és egy tűzálló tálba teszem.

A tojásokat a fruktózzal és a xilittel gőzfürdő fölött besűrítem, egyenletesen eloszlatom az eperhalmon, és grill fokozaton megpirítom. Vigyázat, gyorsan pirul! Még melegen tálalom.

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek