Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vargányás tésztafrittata

Most aztán minden egyben van egy jó gombászáshoz! Ősz, jó idő, hosszú hétvége…

Remélem, ezúttal a zsákmány sem fog elmaradni, és jobbnál jobb gombás recepteket hozhatok majd Nektek. Az úticsomagot tekintve már előre iszom a medve bőrére, és két vargányás tésztafrittatával gondoskodtam az energiautánpótlásunkról. Hála az olaszoknak, akik kitaláták, hogyan lehet a spagettit majdnem szendvicsként magunkkal vinni a kirándulásra. Hidegen ugyanolyan jól csomagolható, akár egy szalámis zsemle, és garantált az elismerés a túratársaktól.

 

 

Hozzávalók 2 darabhoz, 27 cm átmérőjű serpenyőhőben készítve:

½ cs. spagetti

20 dkg erdei gomba(jó esetben vargánya)

1 kis fej hagyma

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

2-3 ágacska friss kakukkfű

½ dl száraz fehérbor

10 dkg reszelt parmezán

6 nagy tojás

olívaolaj

vaj

só,bors,

 

Az apróra vágott hagymát, fokhagymát olívaolaj és vaj keverékén megpirítjuk, rádobjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és kakukkfűvel, majd felöntjük fél deci száraz fehérborral és pár perc alatt készre pároljuk.

Egy nagyobb tálban kevés sóval felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és alaposan összekeverjük a főtt tésztával és a gombával. Ha nem elég sós vagy fűszeres, ennél a fázisnál még javíthatunk rajta. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk és beleöntjük a tésztakeverék felét, közepes lángon kb. 6-7 percig aranybarnára sütjük először az egyik oldalán, majd a másik oldalára fordítjuk: egy nagyobb tányért ráhelyezünk a serpenyőre és egy gyors mozdulattal ráborítjuk a tésztát, majd visszacsúsztatjuk a tányérról a serpenyőbe, és további 5-6 percig sütjük. Ha az első frittatával megvagyunk, ne feledjük, hogy maradt még egy sütésre való a masszából! A kész frittatákatt felszeleteljük mint egy tortát, és melegen vagy hidegen szendvics helyett kínáljuk.

0 Tovább

Serpenyős egytál vargányával, spárgával, kacsamellel

Sok eső esett mostanában, szerencsére a piacon is megjelentek a gombaárusok.

Bár egyébként jobban szeretem sajátkezűleg szedni a gombát, most mégsem tudtam ellenállni a kísértésnek, olyan szép nyári vargányákba botlottam. Ezzel az otthon gondosan összeírt bevásárlólista immáron fölöslegessé vált, és a vargányák diktálták az ebédhezvaló begyűjtését. Hazaérve nem akartam nagyon bonyolítani a dolgot, hogy minél előbb ebéd legyen belőlük, ezért egy serpenyős egytál lett a végeredmény, spárgával, újkrumplival, pecsenye kacsamellel és sok zöldfűszerrel.

Igazi vendégvárós kaja lett, egyszerűen elkészíthető, de annál jobban lehet vele villogni.

 

 

 

Hozzávalók 2 főre:

50 dkg újkrumpli

1 cs. zöld spárga

20 dkg friss vargánya

30-40 dkg pecsenye kacsamell (a hízott nem jó, mert rágós marad!)

2-3 gerezd fokhagyma

4 ág friss kakukkfű

2 ág rozmaring

só, bors

olívaolaj

 

A spárgát megtisztítom, a fás végeit levágom és darabokra tördelem. A vargányáról nedves törlőkendővel letörlöm a homokos részeket (ha van), és szeletekre vágom. Érdemes a piacon kisebb, tapintásra keményebb „kelj fel jancsiszerű” példányokat választani. Figyeljünk oda, hogy ne legyenek féregjáratok a tönk vágásfelületén, és kérjük meg az árust, vágja meg a gomba kalapját is, hogy idejében kiderüljön, hogy betolakodótól mentesek-e:-)

A kacsamellet csíkokra vágom, sózom-borsozom és 10 percig állni hagyom. Olívaolajon megpirítom a húst, hozzáadom a zúzott fokhagymagerezdeket, és az apróra vágott zöldfűszerek felét. A megpirított húst egy tálba szedem, és a visszamaradt zsíron össszepirítom a szeletekre vágott vargányát és a spárgát. Sózom, borsozom, szórok rá a zöldfűszerekből, majd a kacsás tálba szedem. Utoljára a krumplit pirítom meg 1-2 kanál olívaolajon, rászórom a maradék zöldfűszert, sózom, borsozom és kevés vizet öntök alá, majd lefedve puhára párolom. Végül összekeverem az egészet, majd tálalom.

1 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek