Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Libatepertős-szilvalekváros kalács

Eredetileg szilváspapucsnak szántam a Márton napról megmaradt libatepertőt, de aztán kísérletező jó kedvemben támadt egy jobb ötletem, amit nem bántam meg!

De beszéljenek helyettem a képek.

 

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

4 dkg cukor

1 kk só

40 ml olaj

½ cs. instant élesztő

1 tojássárgája

2 dl tej

 

A töltelékhez:

10 dkg libatepertő, só, őrölt bors

szilvalekvár

 

A hozzávalókból közepesen lágy kelttésztát gyúrunk, és a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, két cipóra osztjuk, majd pár percig pihentetjük, hogy könnyen tudjuk nyújtani. Mindkét cipóból azonos nagyságú téglalapot nyújtjuk, az egyiket megkenjük szilvalekvárral, a másikat pedig megszórjuk az apróra vágott libatepertő só, bors keverékével, és mindkettőt feltekerjük mint a beiglit. Összefonjuk a két rudat, végül egy megfelelő hosszúságú sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába helyezzük. Meleg helyen a duplájára kelesztjük, és megkenjük a tetejét a maradék tojásfehérjével. 170 fokon 40 percig sütjük.

0 Tovább

Szilvás-szalonnás korongok

Még mindig szilva! Ez egy igazi őszi recept a hideg napokra, ha egy kis nassolhatnékunk támad, vagy ha betoppan egy nem várt vendég.

Sok szót nem is fűznék hozzá, inkább próbáljátok ki!

 

 

 

Hozzávalók:

1 csomag friss levelestészta (Lidl-jét használtam)

8 nagy szem szilva, szeletelve

kis fej lilahagyma, fele is elég

füstölt császárszalonna – annyi szelet, ahány kört szaggatunk

fügés balzsamecetkrém (de jó a sima balzsamecet is)

méz

frissen őrölt bors

 

A hideg levelestésztát kitekertem a papírjából és 6 db 10 cm átmérőjű kört szaggattam belőle. A maradék tésztát összegyúrtam, kinyújtottam, és további 4 kört szúrtam ki. Sütőpapírra helyeztem őket, mindegyiket megkentem mézzel, egyenletesen elhelyeztem rajtuk a szilvaszeleteket, lilahagymát úgy, hogy a körök széle 1,5 cm-re kimaradjon, megszórtam borssal, majd mindegyikre cseppentettem néhány cseppet a fügés balzsamkrémból. Végezetül tettem rájuk egy vékony szelet füstölt szalonnát.

200 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem őket.

 

0 Tovább

Kínai ötfűszeres húsgombóc szilvaszósszal

A hétvégén jó pár gasztrorendezvény közül lehet válogatni. Csak azt sajnálom, hogy pont egy hétvégére tették az összeset, mert szívem szerint mindegyiket végigjárnám. Nagyon tetszik a Makói hagymafesztivál, még jobban a szarvasi szilvanap , a hold utcai piacon pedig a legjobb fast foodokat kínálják és még közel is van.

A szilva tényleg időszerű, olcsó, és a lekváron, pálinkán,  szilvás gombócon és szilváspitén túl is felhasználható.

Ez a recept például a kínai konyha egyik remekműve, gyorsan elkészül és nagyon finom. Ha véletlenül nincs itthon kínai ötfűszerkeverék, akkor sincs veszve semmi. Fahéj, csillagánizs, szárított gyömbér, római kömény, szegfűszeg egyenlő arányú keverékét kávédarálón megőrlöm és kész a homemade ötfűszer-keverék.

 

 

 

Hozzávalók a szilvaszószhoz:

50 dkg puha szilva

1 közepes fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek rizsecet

4 ek méz

2 dl víz

kis darab friss gyömbér

2 kk ötfűszer-keverék

 

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

50 dkg darálthús (sertés és marha fele-fele arányban)

5 dkg rizsliszt

1 kis fej hagyma, apróra vágva

1 gerezd zúzott fokhagyma

4 ek sötét szójaszósz

1 kk kínai ötfűszer-keverék

kevés só, mivel a szójaszósz elég sós

kevés olívaolaj a sütéshez

 

Először a szilvaszószt készítjük el. A kimagozott szilvát botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, gyömbért, fűszereket és a vizet, majd kis lángon főzni kezdjük. Mikor sűrűsödni kezd, ízesítjük a mézzel, rizsecettel, végül még egyet rottyantunk rajta.

 

A húsgombóchoz a darálthúst összedolgozzuk az összes többi hozzávalóval. Vizes kézzel diónyi golyókat formálunk a masszából. (Kb. 30 darab lesz belőle).

 

Ezután kevés olívaolajon mindkét oldalukon megpirítjuk őket, majd hozzáadjuk a fűszeres szilvaszószt is, és pár percig közepes lángon tovább főzzük, hogy a szósz  teljesen bevonja a gombócokat.

Főtt rizzsel tálaljuk.

 

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek