A szegények krumplijának is nevezett csicsóka házassága parmezánnal, rozmaringgal , snidlinges tejföllel.

 Új szereplő érkezett a konyhánkba a csicsóka személyében. Pontosabban nem is annyira új, mert legalább két éve, hogy először megvettem a piacon egy idős anyókától az első gumókat, de azok nem a fazékban végezték, hanem a kert gyomrában mélyre ásva, a saját termés reményében. Pedig annyiszor elterveztem más bloggerek próbálkozásain felbuzdulva – hogy most vagy soha – én is megfőzöm, de mindezidáig a végső csapás elmaradt. Tavaly el is felejtettük, hogy nekünk is van a kertben, de az idén még a farkasordító hideg előtt felástunk néhány tövet. Így most a következő recept alanyául a saját csicsókatermésünk szolgált.

A lepény alapja egy vékony, ropogós tészta, rajta snidlinges tejföl, hajszálvékonyra szelt csicsóka, és a rozmaringos-parmezános morzsa ropogósra sülve a tetején. Összességében a konbináció jól harmonizál a csicsóka jellegzetes „szotyolaízével”, ami ugye nem hiba, mivel a csicsóka a napraforgóval sógorsági viszonyban áll. :)))

Sokszor és sok helyen olvastam, hogy mennyire hálás növény, mivel ápolást nem nagyon igényel, és mégis akár 1 kg is megteremhet egy tő alatt. Nálunk azért ennyire nem volt bő a hozam, de ezt betudjuk a száraz nyárnak és a kevés locsolásnak. Az idén majd jobban tutajgatjuk, megér az ügy egy-két lapátnyi trágyát is, az újabb konyhai kísérletezések örömére.

 

Hozzávalók a lepénytésztához:

25 dkg liszt

20 dkg sűrű joghurt vagy tejföl

6 dkg vaj

 

A lepényre:

15-20 dkg csicsóka, vékonyra szelve

1,5 dl tejföl

½ csokor snidling, apróra vágva

5 dkg reszelt parmezán + 5 dkg ementáli sajt

2 ek. zsemlemorzsa

olívaolaj

só, bors, rozmaring

 

 

A lepénytésztához elmorzsoljuk a vajat a sóval elkevert liszttel, hozzáadjuk a joghurtot (én 2 x 2 dl joghurtot konyhai papírtörlővel bélelt szűrőbe öntöttem, és hagytam 1 órán keresztül a felesleges savót lecsepegni) és sima tésztává dolgozzuk. Hagyjuk fél órát pihenni, majd kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és megkenjük a snidlinggel elkevert tejföllel. Borítsuk be egyenletesen a csicsókaszeletekkel, sózzuk, borsozzuk. Végül locsoljuk meg az olívaolajjal, és egyenletesen szórjuk meg a kétféle sajttal és rozmaringgal elkevert zsemlemorzsával. Süssük 180 fokon kb. fél óráig.