Lassan visszatérek a konyhába,és ha marad ez az elviselhető idő, akkor hamarosan sütireceptek is fognak következni, végre! Most van a kedvenc bogyósgyümölcseim szezonja, amit nem szeretnék kihagyni, olyan sok ötletem van, amik megvalósításra várnak, de a meleg jócskán visszavett a sütkérezésekből. Viszont készült hűsítő vodkazselé ribizlivel, amit egy kertipartira tökéletesen el tudok képzelni levezetőként. Nem tejszínes, nem csokis, és nem krémes – amit ugye egy jó sütiben szeretünk, de a zselé 40 fokban praktikusabb, mert nem romlik meg, nem folyik szét. Vodka nélkül készülhet gyerekváltozat is.

 

 

Hozzávalók:

2,5 dl víz

120 ml citromlé és 1citrom reszelt héja

10 dkg fruktóz / nyírfacukor / cukor

1 dl vodka

1 tasak H. Rozi zselatinpor

kb.15-20 dkg ribizli(1 kis doboznyi)

szilikonforma

 

A zselatint 1 dl langyos vízben elkeverjük. Egy lábosba öntjük a maradék vizet, citromlevet, feloldjuk benne a fruktózt, majd hozzákeverjük a megduzzadt zselatint. Kis lángon összemelegítjük, de ne forraljuk föl. Akkor jó, ha a zselatin felolvadt, és átlátszó folyadékot kaptunk. Ha már langyos, hozzáadhatjuk a vodkát is. Keverjük jól össze és töltsük meg ¾-ig a kivizezett formákat, majd oszlassuk el bennük egyenletesen a ribizliszemeket. Tegyük a hűtőbe dermedésig. Így a ribizliszemek a zselé tetején fognak maradni, ha azt akarjuk, hogy az egész zselében „ússzanak”, akkor először csak a forma feléig öntsük a folyadékot, szórjuk meg ribizlivel, dermesszük ki, majd ismételjük meg ezt a műveletet. A formából úgy fordítjuk ki, hogy előbb óvatosan meglazítjuk a zselé szélét egy késsel, azután könnyen kifordítjuk a formából. Ez a mennyiség egy 6 db-os szilikon mini kuglóf formára volt elég, kb. egy kis csészényi mennyiség maradt ki.