Ha már mindenki a fürdőruhaszezonra gyúr, ne rontsuk el a hétvégi anyák napi ünneplést holmi zsíros-tejszínes tortakölteménnyel (pedig jó lenne!)

De azért van, ami még ennél is finomabb tud lenni, ráadásul büntetlenül habzsolhatjuk.

Az eper gratin tulajdonképpen karamellizált tojáskrém, alatta friss eperrel, amit feldobhatunk egy kis fűszerezéssel.

Mivel az eper a rózsafélék családjába tartozik, nem árt meg neki pár csepp rózsavíz, ráadásként még megszórtam némi turbolyával is. A rózsavíz kiemelte az eper parfümös aromáját, a turbolya enyhén édesköményes (szerintem enyhén korianderes is) íze pedig igazán izgalmas összhatást eredményezett.

 

 

 

Hozzávalók:

30 dkg eper

1 tojás + 1 sárgája

4 evőkanál fruktóz (a fele lehet xilit is, de mindenképpen legyen benne fruktóz is, mert a xilit nem karamellizálódik!)

1 ek. vaníliakivonat

4-5 evőkanál rózsavíz

Néhány szál turbolya aprítva (hiányában friss koriander vagy édeskömény zöldje)

 

A megmosott epret negyedekbe vágom, meglocsolom a rózsavízzel, a vaníliakivonattal, rászórom a zöldfűszert, összekeverem és egy tűzálló tálba teszem.

A tojásokat a fruktózzal és a xilittel gőzfürdő fölött besűrítem, egyenletesen eloszlatom az eperhalmon, és grill fokozaton megpirítom. Vigyázat, gyorsan pirul! Még melegen tálalom.