Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Cukkinis burek

Persze az igazi burek nem bolti rétestésztából készül, de nekem most épp volt két csomag itthon, és kis trükkel elég jó végeredmény lett belőlük.

A bécsi piacokon sok jó török pékséget találni, ahol ehetünk sós-túrósat, bárányhúsosat, de most egy szerb burekest fedeztünk fel, aki a hagyományos ízek mellett szezonális töltelékkel, kapros-cukkinissel is bővítette repertoárját. A mai gyors ebédnek ez adta az ötletét, na meg az is, hogy egy jó cukkínis burekért ne kelljen egészen Bécsig utazni.

És ha nincs otthon réteslap,de az ellenállhatatlan vágy mégis megvan a burekkészítéshez, akkor íme némi instrukció 6:27-től.

Hozzávalók:

1 + 1/2 cs. réteslap (9 lap)

½ dl olívaolaj

víz

fekete kömény vagy szezámmag

 

A töltelékhez:

1 közepes cukkini kis kockákra vágva (kb. 40 dkg)

1 közepes fej hagyma apróra vágva

½ cs. kapor, apróra vágva

só, olívaolaj

 

 

A cukkinis töltelékhez az olajon megdinsztelem a hagymát, rádobom a cukkinit, sózom, hozzáadom a kaprot, és fedő alatt puhára párolom.

 

Nedves konyharuhára terítem az első réteslapot – és most jön a trükk – hagyományosan a réteskészítésnél olajjal kenném meg a lapokat, hogy a lapok ne ragadjanak össze, itt viszont pont ellentétes a cél,vagyis hogy a lapok összeragadjanak, ezért bőségesen megkenem vízzel a lapokat, hogy jól átázzanak és egy lappá álljanak össze. Vigyázat, azért ne essünk túlzásba!

Lehet érezni, ahogy a száraz réteslapok szinte megelevenednek, és hasonló állagúvá válnak, mint a friss, kézzel nyújtott rétestészta.

 

Következhet a töltelék, melyet egyenletesen eloszlatok rajta, és ugyanúgy, mint a rétest feltekerem. Ha kicsit ragadóssá válik a tészta felülete, olajos kézzel könnyen lehet vele dolgozni. A kapott „kígyót” végül összetekerem csiga alakzatba és kerek sütőformába teszem. Meglocsolom a fél deci olívaolajjal, és megszórom fekete köménnyel, vagy ha nincs, a szezámmag is jó. 180 fokon sütöm legalább fél óráig.

0 Tovább

Bodzás-túrós rétes

Indul a bodzaszezon! A szezonnyitó recept pedig ismét a diéta jegyében készült.

Már egy hete, hogy belengi a környéket a bodzavirág muskotályos illata. Nekem pedig beindult tőle a fantáziám. Tegnap be is cserkésztük a közelebbi bokrokat és szedtünk egy kis kosárnyit. A szörp holnapra kész, a maradék egyik részéből bodzás-túrós rétes készült, a másik adagból bodzás bor érlelődik. Tervezem a tokajis bodzazselé befőzését is! Azt már le sem merem írni, hogy bodzaborban pácolt husi lesz a holnapi ebéd…teljesen be vagyunk bodzulva!

 

 

Hozzávalók 2 rúdhoz:

½ kg túró

2 egész tojás

10 dkg fruktóz

1 egész citrom héja

1 lime héja

½ citrom leve

½ lime leve

6-7 bodzavirág

1 cs. réteslap

olvasztott vaj

 

A bodzavirágot megszabadítjuk a száraitól, és összekeverjük a túróval, tojásokkal, fruktózzal, citromhéjjal és citromlével. A rétesfeltekerési hadműveletet egy nedves konyharuhán végezzük. 1 rúdhoz 3-4 lapot használunk, melyeket egyenként megkenünk olvasztott vajjal, a téglalap hosszabbik szélére egyenletesen ráhalmozzuk a töltelék felét, a tésztalap két végét ráhajtjuk , és a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal. És 180 fokon addig sütjük, míg szép barnás színt nem kap.

 

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Legfrissebb bejegyzések

2012.07.21.

Utolsó kommentek