A kenyér, amit nem kell szeletelni, nyugodtan nekiugorhatunk kézzel, sőt kötelező, mert szeletelve elveszti réteges állagát. Langyosan a legjobb körülülni és már huzigálhatjuk is a sajtos rétegeket.

 

 

 

Ha hétvége, akkor kenyérsütés! Na nem mint ha hétköznap nem lehetne, de a szombat reggel számomra elképzelhetetlen friss, ropogós házipéksüti nélkül. Ez a kenyér pedig az egyik legjobb választás a hétvégi meghitt családi reggelik eltöltésére. Elég előző este bedagasztani és betenni éjszakára a hűtőbe, reggel kis pihentetés után máris dolgozhatunk vele. Az eredmény pedig az abbahagyhatatlanul finom kategóriába sorolható. Kívül ropogós, belül puha és eszméletlenül sajtos. Levendulás málnalekvár fogyott hozzá.

 

 

 

 

Hozzávalók:

42 dkg liszt

1 ek. cukor

2,1 dkg élesztő

1 kk. só

140 ml tej

2 tojás

4 dkg vaj

10 dkg cheddar sajt

 

 

 

A rétegek közé:

4 dkg olvasztott vaj

10 dkg cheddar sajt

 

A lisztet összekeverem a sóval, cukorral. A vajat felolvasztom, hozzáadom a tejben feloldott élesztőhöz és beleütöm a tojásokat is. Dagasztógéppel összedolgozom a liszttel, közben beleszórom a reszelt sajtot, majd hagyom, hogy a gép helyes kis gömbőcöt gyúrjon.

Nedves konyharuhával letakarom és a duplájára kelesztem. Ha megkelt, lazán átgyúrom és kb. 30x30 cm-es négyzetlappá nyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal, és egyenletesen megszórom a reszelt sajttal. A négyzetlapból 6 csíkot vágok, és egymásra illesztem őket (közben jól lenyomkodom a rétegeket, hogy minél jobban egymáshoz tapadjanak).

A kapott „tornyot” is 6 részre vágom, és a vágási felületükkel fölfelé egy 30x12-es sütőformába helyezem őket, a lehető legszorosabban. Hagyom, hogy a duplájára keljen, majd 170 fokon kb. 40 percig sütöm. Ha nagyon pirulna, fóliát teszek rá.