Évszakhoz képest melegebb napokat élünk. Ma például a piacon az árusokat egy szál pólóban látva pillanatra meg is feledkeztem arról, hogy csak március van, és keresni kezdtem a friss szabadföldi zöldségeket. Aztán hamar felocsúdtam, és be kellett érjem néhány szál póréhagymával. Hazaérve egy nagyon gyorsan elkészíthető dolgozónő-barát vacsorát rittyentettem belőlük, kiegészítve egy átlagos háztartás átlagos kamrájában fellelhető komponensekkel. Fel is faltuk mind egy szálig! A recept két személyre szól.

 

 

A polentához:

 

4 dl tej

1 dl tejszín

5 dkg kukoricadara

8 dkg reszelt füstölt sajt

kis darabka vaj, opcionális

 

 

A szalonnás póréhoz:

 

2 db közepes póréhagyma

kb. 10 dkg szeletelt bacon

olívaolaj

 

 

A paradicsomszószhoz:

 

1 doboz (40 dkg) darabolt paradicsomkonzerv

2 gerezd zúzott fokhagyma

kakukkfű

só, bors

 

A tejet a tejszínnel felforralom, sózom, borsozom. Hozzáadom a kukoricadarát, és sűrű tejbegríz állagúra főzöm. Még melegen hozzákeverem a reszelt sajtot, és ha nem lenne elég a kalóriákból, egy darabka vajat.

 

 

A póréhagymákat megmosom, kettévágom, és enyhén sós vízben néhány percig előfőzöm. Pont csak annyira, hogy roppanós maradjon. Leszűröm, kihűtöm, szárazra törlöm és egyenként körbe tekerem őket baconnal. Forró serpenyőbe olívaolajat öntök, és körbepirítom a tekercselt hagymákat.

 

A visszamaradt baconos olajban enyhén megpirítok két gerezd fokhagymát, és felöntöm a paradicsomszósszal. Fűszerezem kakukkfűvel, frissen őrölt borssal, és pár percig rotyogtatom.

 

Az összeállítás: egy tányérba szedem a polentát, rá a paradicsomszószt és jöhet rá a szalonnás póré.