Mit együnk a hónap utolsó hétvégéjén, ha nem paprikáskrumplit?

Igaz, cseppet fabrikáltam rajta, hogy a gourmand élményünk azért meglegyen. Azt kell mondjam, hogy megérte a tavalyról maradt homemade kőkeménnyé száradt kolbászt milliméteres cafrangokra vagdalni. A kolbis noki elviszi a hátán a levest, olyannyira, hogy önmagában szimpla paradicsomszósszal parmezánnal megszórva is el tudnám képzelni!

Tessék, egy jó kaja és el is feledkezünk az erszénykongós hóvégéről:-)

 

 

Hozzávalók:

40 dkg krumpli

1 l húsleves / alaplé

1 nagy fej hagyma

1 db kápia paprika

1 kisebb paradicsom

őrölt kömény, fűszerpaprika

só, bors, 1 kk mangalica zsír

 

 A kolbászos nokedlihez:

kb. 12 dkg liszt (vagy annyi, hogy normál nokedlitésztát kapjunk)

1,5 dl tejföl

1 tojás

4 dkg apróra vágott száraz füstölt kolbász

 

Tulajdonképpen szokásos módon paprikás krumplit készítünk:a mangalicazsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rádobjuk a felszeletelt paprikát, paradicsomot, végül a megtisztított kis kockákra vágott krumplit, fűszerezzük és felöntjük az 1 liter alaplével (ha nincs, nyilván vízzel), majd fedő alatt puhára főzzük. Ha a leve túlságosan elfőtt, 1-2 dl alaplevet önthetünk még hozzá, majd krémesítsük botmixerrel. Ellenőrizzük a sűrűségét, ha nem elég paprikás, keverjünk el egy kis olívaolajban pirospaprikát és csepegtessük a leves tetejére.Ez a legjobb módszer az „utánszínezésre”, mivel a pirospaprika zsírban oldódik!

 

A nokedlihez keverjük össze alaposan a hozzávalókat és forrásban lévő sós vízbe szaggassunk evőkanál segítségével galuskákat. Ha elkészültek, szűrjük le őket és kínáljuk a leveshez.