Mangalicának lenni elég hátrányt jelent manapság. Nem elég, hogy szőrös, amely kimondottan előítéletet szül a csupasz testű szépségideálok korában, hanem ráadásul finom a húsa. És ezt akármennyire is titkolja, a csúcsragadozók (az emberek) egyre nagyobb számban fedezik fel.

Mi például – már nem először – az éves budapesti mangalicafesztiválon eredtünk a zsírmalacok nyomába. A szervezők nem könnyítették meg a dolgunkat: a szokásos városligeti helyszín helyett idén a belvárosba kellett mennünk, ahol a parkolás nem az a magától értetődő feladat. (Az egyik árus szívta is a fogát, hogy szerinte sokkal kisebb helyre zsúfolták őket.) Úgyhogy a Szabadság téren állították fel a megannyi pavilont, és a látogatók a szűk terek miatt szinte egymás sarkát taposták. Ráadásul a díszkövekre sem volt tanácsos rálépni a csúszásveszély miatt.

Egy ilyen fesztiválon azonban nemcsak a bundás, simogatnivaló malacokkal találkozhatunk, hanem a különböző kézműves iparosok tárgyaival, házilag készült élelmiszerekkel és az átlagnál jóval több ősmagyar vallású emberrel és rovásírással.

Be is vásároltunk derekasan (a derekunk majd leszakadt a sok cipelnivalótól, például a köleses-májas hurkától, a mangalica disznósajttól, a füstöltcsülök-pástétomtól meg a jól megérlelt bivalysajttól), de este már a mangalicahurka vígan sült a serpenyőben, és nem is élte meg a reggelt.

Íme egy kis fényképes beszámoló a hétvégi mangalicafesztivál szombati napjáról!


A szokatlan hideg és a hamisítatlan karácsonyi filmes hangulat miatt nem csak a mangalicákon volt szőr.


A mangalica nem hal meg, csak átalakul.


A fesztivál sztárjai, avagy mangalicák live.


A fesztivál nem pont a fitnesz jegyében telt.


Persze voltak azért  különféle sajtok tehén-, kecske- és bivalytejből is...


...de a látogatókat leginkább a HÚSok érdekelték.


Pedig vót itt kérem minden, mint a bucsuba'


Előkerült például egy echte sárkányfűárus!


A cukiságért folyó versenyben a mangalicák fő versenytársa ő volt.


És végül nézzétek meg a legviccesebb, igazi mesés csengésű településnevet!