Mit csinálunk akkor, ha egyik kedvenc sütinkből 10 darabért egy ezrest is elkérnek a boltban? Hát elkészítjük mi magunk, méghozzá úgy, hogy a töredék összegből több mint dupla mennyiség is kijön!


 

A héten elszántuk magunkat a nagy karácsonyi rom eltakarításra. Felszámoltuk a karácsonyfát, és vele együtt a karácsonyi kellékek, sütis pléhdobozok is elkerültek a szekrény mélyére. Azonban az egyik doboz ravaszan megbúvott a fa alatt, így történhetett meg, hogy a mézeskalácsfigurák teljesen homályba vesztek az ünnepek alatt. Most viszont az ünnepek után egy hónappal itt álltunk egy raklapnyi mézesfigurával. Mi legyen velük? Kis töprengés után marlenka golyó lett belőlük! Máskor is csináltam már, de akkor mézeslapokból, amibe nem szoktam mézeskalácsfűszert tenni. Aki nem a romeltakarítás miatt fog az elkészítésébe, inkább a mézeslap tésztájával próbálkozzon, mert úgy autentikusabb ízvilághoz jut. A marlenka egyébként abbahagyhatatlanul finom. Bele sem merek gondolni, hogy hány kalóriát vehettünk magunkhoz az alatt a fél óra alatt, míg elfogyott!

 



Diós marlenka golyó

 

Hozzávalók:

30 dkg mézeskalács vagy mézeslap morzsa* +a hempergetéshez

8 dkg darált dió

5 dkg olvasztott vaj

karamellkrém

kb.1 dl tej

 

Karamellkrémhez:

18 dkg cukor

70 ml víz

1,5 dl tejszín

 

Krémhez:

1 tubus sűrített tej

12,5 dkg mascarpone

 

1. lépés

A karamellkrémhez a cukorból és vízből sötét szirupot főzünk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt (vigyázat, nagyon bugyog!), elkeverjük és kihűtjük.

2. lépés

A töltelékhez összekeverjük a mascarponét a sűrített tejjel és betesszük a fagyasztóba kb. 1-2 órára, hogy jól formálhatóvá váljon. Ha már elég szilárd, pici 1,5 cm-es golyókat / kupacokat – ahogy sikerül – formázunk belőle (vigyázat, a kézmelegtől nagyon olvad! )

Majd a kis kupacokat visszatesszük további fél órára a fagyasztóba.

3. lépés

A golyómasszához összedolgozzuk a hozzávalókat, ha nem áll össze, adhatunk még hozzá tejet. Amíg a „golyóbelsőnk” hűl, a masszát pihentetjük, hogy jól összeálljon.

 

Összeállítás:

A megfagyott tölteléket a masszával együtt kb. 3 cm átmérőjű golyokká formázzuk, végül meghempergetjük a maradék mézeskalács morzsában. Szobahőmérsékleten a legfinomabb, de hűtőben tároljuk!

Nálam ebből a mennyiségből 25 golyó lett.

 



*Mézes lapok:

44 dkg liszt

20 dkg cukor

6 dkg vaj

2 tojás

2 ek. méz

1 kk. szódabikarbóna

annyi tej, hogy jól nyújtható masszát kapjunk

 

A hozzávalókat összegyúrjuk, fél cm-re nyújtjuk, és 170 fokon világos barnára sütjük.