Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Levendulás rebarbarakompót

Ezzel a hűsítő rebarbarás-levendulás koktéllal tesszük kibírhatóvá a kibírhatatlan hőséget.

Receptet ezúttal nem írok hozzá, csak arányokat, mivel a főzésen kívül nincs más dolog vele. Nem árt rögtön triplázni a mennyiséget, mert nagyon itatja magát.

 



Hozzávalók:

kb. 30 dkg rebarbara

3-4 szál levendula virág

kb.1 liter víz

nyírfacukor

2 Tovább

Epres vajkrém levendulás fonattal

Régen volt már a blogon, hogy édes ízek lopták volna be magukat a recepteim soraiba.

Na de most!

Íme a hétvégi „ágybavivős” reggelink:-)

Eperszezon van, nyílik a levendula, muszáj volt a kettőt kombinálnom.

A fonat szénhidrátcsökkentett lisztből (Diabestarból) készült, de egyébként ha normál üzemmódban vagyunk, sima lisztből szoktam csinálni. Sajnos úgy sokkal finomabb, de a Diabestarral is működik a recept. Viszont a szénhidrát-csökkentett lisztek magas rosttartalmuknál fogva jóval több folyadékot vesznek fel, ráadásul gyártótól függően változik ez a tulajdonságuk. Ezért írtam körülbelüli mennyiséget a tejre.

 

 

Epres vajkrém

 

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj

5 dkg Philadelphia krémsajt

5 dkg xilit / porcukor

10 dkg eper

 

A xilitet kávédarálón porrá őröljük, majd az összes többi hozzávalóval együtt botmixerrel egyneművé dolgozzuk. Hűtőben „kifagyasztjuk”. Jól kenhető vajkrémszerű állagot kapunk.

 

Levendulás túrós fonat

 

Hozzávalók:

20 dkg túró

30 dkg szénhidrát-csökkentett liszt / finom liszt

10 dkg xilit / cukor

10 dkg vaj

1 tojás

kb.1-1,5 dl tej (függ a liszt fajtájától)

1 kiskanál levendula virág

1 kiskanál vaníliakivonat

½ cs. sütőpor

 

A vajat a xilittel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a túrót, a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. Ízesítjük a vaníliával és a levendulával. Ha a tészta nagyon ragadna, egy kevés liszttel javítsunk az állagán, de ne vigyük túlzásba. Osszuk a tésztát először 2 részre, majd egyenként 4 részre. Majd minden egyes részt további 3 részre, amiből sodorjunk ujjnyi vastagságú rudakat, és készítsünk belőlük fonatokat. Kenjük meg a tetejüket tojással, és süssük aranybarnára 180 fokon.

 

 

 

0 Tovább

Bizarr chips házilag

Itt van az év végi buliszezon, pontos adatot ugyan nem tudok, de gyanítom, hogy ilyenkor, szilveszterkor fogy a legtöbb chips az áruházak polcairól. A férjemet mindig is foglalkoztatta a házi chipskészítés hogyanja és mikéntje. Többször ábrándozott otthoni chipskészítő masináról, de kukoricapattogtatón kívül nem sikerült ilyen házilag használatos kütyüre szert tennünk. Nekünk a bolti chipsek repertoárjából hiányoznak a bizarr ízkombinációk – lehetne mondjuk csokis chips vagy akár borsos-hagymás-libatöpörtyűs. A nyáron a Kreatív magazin hirdetett receptversenyt, ami teret adott arra, hogy szokatlan ízpárosításokat ötöljünk ki. A versenyszellem most a férjemet ragadta meg, aki nagy ritkán merészkedik a konyhapult közelébe de ilyenkor hagyom – ki tudja, hogy mi sül ki belőle? Például egy 3. hely a Kreatív magazin receptversenyén, amelyet ezzel a házi chipsrecepttel érdemelt ki. Át is adom a szót a nemcsak édes-, hanem sósszájú Mr Tűzrőlpattantnak, következzen a bronzérmes írás:


Vitézek, mi lehet szebb az végeknél? Mondjuk a chips? Élesszük csak fel magunkban a bennünk lakozó Gordon Ramsay, Heston Blumenthal és Nigella egyvelegét*, majd induljunk el azon az úton, amely – egyszer, talán, vagy mégsem egészen – elrepít bennünket is a világhírig, vagy annak helyi változatáig, a Kreatív receptversenyének trónjáig!

Kulináris kalandozásunk terepe a már említett chips. Ha kifogytatok belőle, és ünnep révén már beszerezni sem tudjátok, nosza, csináljatok! Irány tehát a (Michelin-) csillagos ég!

 

Az ötféle íz:

 

1.)    Borsos-libatöpörtyűs

2.)    rukkolával, füstölt maldon sóval

3.)    kókusztejes levendulával

4.)    szarvasgombás

5.)    korianderes-csokoládés

 

Hozzávalók:

4 darab közepes „C” típusú burgonya (kimondottan sütni való fajta, pl. Agria)

1 liter napraforgó olaj

 

Elkészítés:

Először a „rávalókat” készítsük el, hogy a frissen kisült chipset rögtön ízesíthessük!

A burgonyákat meghámozzuk, uborkagyalun 1-2 mm-esre szeleteljük. (A biztonság kedvéért használjunk konyhai kesztyűt, így elkerülhetjük a Fűrész-típusú jeleneteket!) Közben az olajat 180 fokosra melegítjük. A krumpliszeletekről konyharuha segítségével egyenként leitatjuk a nedvességet, ez a titka annak, hogy ropogósra süljenek. Most kezdődhet a türelemjáték, az edénybe csak annyi krumpliszeletkét tehetünk, hogy ne érjenek egymáshoz, és könnyen megfordíthatóak legyenek! A sütési művelethez célszerű max.1 literes edényt használni, hogy a krumplik úszhassanak a bő olajban. Vigyázat, gyorsan sül, és hamar barnul! Ha ilyet tapasztalunk, az edényt a gázról félrehúzva csökkentsük az olaj hőmérsékletét. A sülési idő max. 1,5 perc, vagyis nagyjából 90 mp mindkét oldalon. Ha a közepe puha maradna, süssük tovább, de csökkentve a hőt. A lényeg, hogy az utolsó csepp nedvességet is kivonjuk, ha így teszünk, hamisítatlan házi, ropogós chips lesz a jutalmunk.

Mikor kisültek, egyenként konyhai papírtörlőre szedjük őket. Öt egyenlő részre osztjuk.

 

A borsos-libatöpörtyűshöz: tengeri só, frissen őrölt színes bors és 2 evőkanál libatöpörtyű morzsa egyvelegével szórjuk meg a kész chipseket

A rukkoláshoz: kb.2 e.k. apróra vágott rukkolával, és füstölt maldon sóval szórjuk meg az erre az ízkombinációra szánt chips mennyiséget.

A kókusztejes-levenduláshoz: 2 ek. kókusztejport és 1 kk. porcukort, kevés tengeri sót, és 2 csipet szárított levendula virágot kőmozsárban egyneműsítünk és a kapott porral megszórjuk a frissen kisült krumpliszeleteket.

A szarvasgombáshoz: olajban elrakott szarvasgombából mákszemnyi darabokat vágunk, és minden egyes kisült szeletre juttatunk belőle.

A korianderes-csokoládéshoz: 3 dkg jó minőségű étcsokoládét felolvasztunk, hozzákeverünk 1 ek. olajat , a kész chipseket félig mártjuk és 2 ek. apróra vágott friss korianderlevéllel egyenletesen megszórjuk. A csoki dermedéséig (1-2 percre) a hűtőbe rakjuk.

 

Az elkészült házi chips ideális:

 -villogni a csodálkozó vendégeink előtt,

-megnézni a BL aktuális meccsét,

-leülni vele egy Wim Wenders filmhez (ha nincs, jó lesz a Kommandó is a nem kevésbé világhírű A. Schwarzeneggertől is),

-hosszú farmvillezéshez.

 

 

E receptre méltán illik a kétsoros:

„Ez az a chips,

Amit biztosan csipsz.”

 

*képzavar, de szerzőnk annyira magabiztos, hogy ezt nem is akarja kijavítani. Mondjuk ebből a három személyből képezhető entitás vetélkedik Dr. Viktor Frankenstein szörnyetegével, az tuti.

2 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek