Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Január 23: holdújév a naptárban, Vietnam a konyhában

Ma kezdődik az ünnep! Na jó, nem nálunk, hanem a Föld lakosságának jelentős részét kitevő Ázsiában. Ugyanis a mai nap, vagyis január 23. a kínai naptár szerint a holdújév kezdete. Most azonban nem az itthon is egyre népszerűbb kínai gasztronómiában mélyedünk el, hanem a vietnamiban.

Tết – így nevezik a vietnamiak saját újévi ünnepüket, amely annyit jelent: Az Első Reggel Ünnepe. Egy a vietnami ízeket testközelből ismerő barátunk jóvoltából most három ínycsiklandozó recepttel ismerkedhettek meg. Mire a vendégposzt végére értek, garantáltan sajnálni fogjátok, hogy nincs vietnami rokonotok…

 

Vendégposztolónk, Csilla:

Édesanyám vietnami, ezért számomra a paprikás csirke és a tavaszi tekercs egyformán a mindennapi étkezés része volt. Gyerekkoromban a látogató barátok, rokonok hozták a hozzávalókat a bőröndben, ami pedig hiányzott, azt a receptek átalakításával pótoltuk. Most, hogy szinte mindent lehet kapni itthon is, sokkal több lehetőségünk van „igazi hazait” főzni, de számomra a magyar viszonyokhoz igazított, egyszerűbb receptek jelentik az otthon ízét.

Január 23-án a sárkány (méghozzá a víz sárkányának) évébe lépünk. A sárkányhoz kötődő élelmiszerek a búza és a szárnyashús, ezért próbáltam pár olyan egyszerű receptet összeszedni, amivel megünnepelhetjük a holdújévet.

A hagyományos bánh chưng elkészítésére nem vállalkoznék: a világot jelképező, négyszögletes rizsételt régen a családok maguk készítették el, ma már külön erre szakosodott falvakban gyártják a kívül zöld, belül mungóbabot és húst rejtő rizstortákat, amelyeket egy egész éjszakán keresztül kell főzni. Frissen is jó, én azonban akkor szeretem a legjobban, ha már kezd kissé szikkadni a rizs – olajon körbepirítva a nyolcadokra vágott bánh chưngot laktató és igazán különleges ételt kapunk, ahol a külső pirult, ropogós réteg és a krémes, ragacsos belső alkot kellemes kontrasztot.

De még ha ezt a receptet nem is tudom megosztani, néhány másikat igen…

 

Vietnami csirkehúsleves

(Phở gà)

Vietnamban egész nap kapható a húsleves az utcai árusoknál, de elsősorban reggeli étel: egy jókora tányér forró, rizstésztás leves akár egész napra elegendő erőt ad a munkához. Főétkezésnél kisebb adagot esznek, de nem feltétlenül első fogásként: levest akkor kell enni, amikor az ember meg akar pihenni két fogás között; a gyomor megnyugszik és utána lehet folytatni a lakomát.

Vietnam emblematikus levese a phở , vagyis a marhahúsleves, de most a szintén népszerű csirkehúslevest mutatom be.

Hozzávalók az alapleveshez:

2 jókora vöröshagyma

fél arasznyi gyömbér

egy egész csirke, darabokra vágva, belsőségek nélkül

5 liter víz

1,5 ek só

3 ek halszósz (ázsiai boltokban kapható)

3 dkg puha nádcukor

2 ek koriandermag

1 csillagánizs

4 szegfűszeg

kis csomag koriander

Tálaláshoz:

75 dkg  széles rizsmetélt (bánh phở)

friss korianderzöld

3-4 szál zöldhagyma vékonyan felmetélve

1 vöröshagyma papírvékonyra vágva és 30 percre hideg vízbe áztatva

Esetleg babcsíra, thai bazsalikom, csili, lime

 

A megmosott, héjastul félbevágott hagymákat és a fél centi vastag karikákra vágott gyömbért egy serpenyőben kicsit megpirítom, majd félreteszem. A koriandermagokat is megpirítom kissé, míg nem érezni az illatukat. A darabokra vágott csirkét vízben felforralom, leöntöm az első vizet róla, majd öt liter vízzel egy fazékban felteszem főni. A hagymát, gyömbért, koriandermagot, szegfűszeget, csillagánizst, a korianderzöld szárát beleteszem a vízbe a halszósszal, nádcukorral és sóval, majd felforralom az egészet. Lassú tűzön, fedő nélkül főzöm háromnegyed órán át.

A csirkét kiveszem, a húst lefejtem a csontról, de egyelőre nem bontom tovább, csak ha már teljesen kihűlt. A csontokat visszateszem a levesbe, és még másfél órán át gyöngyöztetem a levesben. Ha az idő letelt, átszűröm a levest egy másik lábosba, és ha kell, igazítok az ízén (cukor, halszósz, só).

A rizstésztán tíz percre langyos vízbe áztatom. Amíg ázik, a csirkehúst felszeletelem, a hagyma zöldjét felkarikázom, felaprítom a korianderzöldet. Amikor összeállítom a tálakat, egy lábosban vizet forralok, és egy lobogó vízbe mártott fém szűrőben másfél perc alatt adagonként kifőzöm a tésztát, majd ugyanilyen módszerrel megfonnyasztom a karikákra vágott vöröshagymát is, és elosztom a tálakban. A tetejükre rendezem a húst, a zöldhagymát és a korianderzöldet, majd a forró levest rámerem és azonnal tálalom. Van, aki szeret bele lime-ot csavarni, mások csiliszószt vagy friss csilit tesznek bele. A lényeg: tűzforrón, szürcsölve kell enni.

 

Karamellás sertés kókusszal

Végtelenül egyszerű ételről van szó, ami flancmentessége ellenére különleges és egzotikus. A vietnami konyha is szeret játszani a sós és édes párosításával, és több olyan recept létezik, amelyik a karamellszószon alapul, különösen finom például a karemellás harcsa; nálunk ez a sertéshúsos verzió szokott leggyakrabban előfordulni.

 

Hozzávalók:

60 dkg sertéshús (comb, lapocka vagy akár bőrös malac)

egy kókusz

halszósz

15 dkg cukor (igen, tényleg ennyi)

 

A húst falatnyi kockákra vágom. A kókuszt megpucolom: a hegyesebb végén lévő három „szem” közül az egyiket kés hegyével vagy dugóhúzóval kifúrom, egy pohárba folyatom a levét és félreteszem, aztán tíz percre 200 fokos sütőbe tolom a kókuszt. Utána már elég finoman megveregetni egy kalapáccsal ahhoz, hogy a héja elváljon a belsejétől és széttörjön. A vékony barna réteget lehámozom egy késsel, és a kókusz húsát akkora darabokra vágom, mint a kisujjam utolsó perce. Ez volt a recept legbonyolultabb része, ennél már csak egyszerűbb lesz.

Fél pohár cukorból és vízből sötét karamellt készítek; amikor már barna, beleteszem a húst, kicsit körbepirítom, aztán felöntöm a kókusz levével és 4 evőkanál halszósszal. Hozzáadom a kókusz darabkákat is. Megvárom, míg a karamell feloldódik, aztán sózom, ha még szükséges, és fedő alatt lassú tűzön készre párolom. Tálaláskor metélőhagymát szórok rá.

 

Citromfüves-csilis csirke

 

Hozzávalók:

4 db filézett csirkecomb

4 szál zöldhagyma

1 ázsiai citromfű

1-2 thai csili

másfél tk cukor

fél tk só

1 tk enyhe curry (pl. Madras curry)

3 ek halszósz

fél pohár kókusztej

korianderzöld

2 ek olaj

 

A csirkét falatnyi darabokra vágom, elkeverem a halszósszal, a cukorral, a sóval és a curryvel, hagyom állni egy negyedórát. Addig hajszálvékonyan felvágom a citromfű szárának fehér részét és a csilit, majd a hagymák fehér felét. Az olajon kicsit megfuttatom a hagymát a citromfűvel és a csilivel, majd, amikor már kezd összeesni, hozzákeverem a csirkehúst és körbepirítom, hogy egy kis színt kapjon. Végül hozzáöntöm a kókusztejet és puhára főzöm a húst. Tálaláskor a hagymák zöldjével és korianderrel megszórom.

 

A főételekhez jázmin rizst vagy xoi vot szoktunk kínálni. Utóbbi ragacsos rizs és beáztatott mungóbab keverékéből áll, amit rizsfőzőben (szerintem az alap konyhai felszereléshez tartozik) főzünk meg, bár hagyományosan külön-külön puhára gőzölve illenék elkészíteni. És mindig, mindenhez jár a párolt zöldség és a saláta, mely utóbbi salátalevelekből és vietnami, erős ízű fűszernövényekből áll, pl. bizonyos Perilla-félékből vagy thai bazsalikomból. Ezeket magukban vagy vízzel hígított halszószba mártogatva esszük a húshoz és a rizshez.

Természetesen egy igazi holdújévi menü nem áll meg három fogásnál; legalább tíz-tizenöt különféle étel szokott az asztalra kerülni, és ki-ki azt eszi, amit éppen megkíván. A lakoma órákon át tart, hogy aztán rövid pihenő után újra folytatódjon, mivel mindig érkezik új vendég, akit meg kell kínálni.

 

 

2 Tovább

Mézeskalács recycling – diós marlenka golyó házilag

Mit csinálunk akkor, ha egyik kedvenc sütinkből 10 darabért egy ezrest is elkérnek a boltban? Hát elkészítjük mi magunk, méghozzá úgy, hogy a töredék összegből több mint dupla mennyiség is kijön!


 

A héten elszántuk magunkat a nagy karácsonyi rom eltakarításra. Felszámoltuk a karácsonyfát, és vele együtt a karácsonyi kellékek, sütis pléhdobozok is elkerültek a szekrény mélyére. Azonban az egyik doboz ravaszan megbúvott a fa alatt, így történhetett meg, hogy a mézeskalácsfigurák teljesen homályba vesztek az ünnepek alatt. Most viszont az ünnepek után egy hónappal itt álltunk egy raklapnyi mézesfigurával. Mi legyen velük? Kis töprengés után marlenka golyó lett belőlük! Máskor is csináltam már, de akkor mézeslapokból, amibe nem szoktam mézeskalácsfűszert tenni. Aki nem a romeltakarítás miatt fog az elkészítésébe, inkább a mézeslap tésztájával próbálkozzon, mert úgy autentikusabb ízvilághoz jut. A marlenka egyébként abbahagyhatatlanul finom. Bele sem merek gondolni, hogy hány kalóriát vehettünk magunkhoz az alatt a fél óra alatt, míg elfogyott!

 



Diós marlenka golyó

 

Hozzávalók:

30 dkg mézeskalács vagy mézeslap morzsa* +a hempergetéshez

8 dkg darált dió

5 dkg olvasztott vaj

karamellkrém

kb.1 dl tej

 

Karamellkrémhez:

18 dkg cukor

70 ml víz

1,5 dl tejszín

 

Krémhez:

1 tubus sűrített tej

12,5 dkg mascarpone

 

1. lépés

A karamellkrémhez a cukorból és vízből sötét szirupot főzünk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt (vigyázat, nagyon bugyog!), elkeverjük és kihűtjük.

2. lépés

A töltelékhez összekeverjük a mascarponét a sűrített tejjel és betesszük a fagyasztóba kb. 1-2 órára, hogy jól formálhatóvá váljon. Ha már elég szilárd, pici 1,5 cm-es golyókat / kupacokat – ahogy sikerül – formázunk belőle (vigyázat, a kézmelegtől nagyon olvad! )

Majd a kis kupacokat visszatesszük további fél órára a fagyasztóba.

3. lépés

A golyómasszához összedolgozzuk a hozzávalókat, ha nem áll össze, adhatunk még hozzá tejet. Amíg a „golyóbelsőnk” hűl, a masszát pihentetjük, hogy jól összeálljon.

 

Összeállítás:

A megfagyott tölteléket a masszával együtt kb. 3 cm átmérőjű golyokká formázzuk, végül meghempergetjük a maradék mézeskalács morzsában. Szobahőmérsékleten a legfinomabb, de hűtőben tároljuk!

Nálam ebből a mennyiségből 25 golyó lett.

 



*Mézes lapok:

44 dkg liszt

20 dkg cukor

6 dkg vaj

2 tojás

2 ek. méz

1 kk. szódabikarbóna

annyi tej, hogy jól nyújtható masszát kapjunk

 

A hozzávalókat összegyúrjuk, fél cm-re nyújtjuk, és 170 fokon világos barnára sütjük.

3 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek