Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Libatepertős-szilvalekváros kalács

Eredetileg szilváspapucsnak szántam a Márton napról megmaradt libatepertőt, de aztán kísérletező jó kedvemben támadt egy jobb ötletem, amit nem bántam meg!

De beszéljenek helyettem a képek.

 

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

4 dkg cukor

1 kk só

40 ml olaj

½ cs. instant élesztő

1 tojássárgája

2 dl tej

 

A töltelékhez:

10 dkg libatepertő, só, őrölt bors

szilvalekvár

 

A hozzávalókból közepesen lágy kelttésztát gyúrunk, és a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, két cipóra osztjuk, majd pár percig pihentetjük, hogy könnyen tudjuk nyújtani. Mindkét cipóból azonos nagyságú téglalapot nyújtjuk, az egyiket megkenjük szilvalekvárral, a másikat pedig megszórjuk az apróra vágott libatepertő só, bors keverékével, és mindkettőt feltekerjük mint a beiglit. Összefonjuk a két rudat, végül egy megfelelő hosszúságú sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába helyezzük. Meleg helyen a duplájára kelesztjük, és megkenjük a tetejét a maradék tojásfehérjével. 170 fokon 40 percig sütjük.

0 Tovább

Márványos csokis briós

Már régóta ki akartam próbálni ezt a receptet, de mindig adódott valami más, ami háttérbe szorította. Viszont most, hogy közeleg a húsvét – jó, tudom, hogy még majdnem egy hónap –  nem halogathattam tovább, meg kellett tudnom, hogy méltó lehet-e az ünnepi asztalra. Pont olyan, mint a képen, csupa-csupa csoki! De nagyon jól működne hagyományos húsvéti felfogásban is, mákkal vagy dióval, nem hagyományosan fehércsokival és némi aszalt gyümölccsel.

A különlegessége tulajdonképpen a tészta összeállításában rejlik, ami a márványos szerkezetét adja. Sajnos fázisfotók nem készültek, de törekedtem a részletező leírásra, remélem, sikerült.

 

Recept: Nick Malgieri - The Modern Baker


Hozzávalók:

 A briós tésztához:

125 ml tej

2,5 dkg élesztő

37 dkg liszt

9 dkg hideg vaj

5 dkg cukor

½ teáskanál só

1 egész tojás + 2 sárgája

1 egész citrom reszelt héja

1ek. rum

 

A csokis részhez:

1 ek. víz

½ tk. szódabikarbóna

csipetnyi fahéj

30 dkg 60 %-os étcsokoládé, olvasztva, langyosra hűtve

3 ek. liszt

 

Langyos, enyhén cukros tejben feloldjuk az élesztőt, és összedolgozzuk 15 dkg liszttel. Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Ha robotgéppel dagasztunk, a keverőtáljába ütjük a tojást, a tojássárgákat, hozzáadjuk a cukrot, a vajkockákat, a citromhéjat és a rumot. Összekeverjük (nem lesz egynemű, de ez nem számít!), azután hozzáadjuk a maradék lisztet, és a megkelt „előtésztát”. Jól kidolgozzuk, végeredményül lágy, enyhén ragacsos tésztát kapunk. 10 percet hagyjuk pihenni, addig összeállítjuk a csokis részt. A csokit mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, langyosra hűtjük, beledolgozzuk a 3 evőkanál lisztet, és a fahéjas-szódabikarbónás vizet. Nyújtható masszát kell kapnunk. A sima tésztát két részre osztjuk, jól átgyúrjuk, majd egyenként kb. 16 cm-es négyzetekké nyújtjuk. A csokis tésztát is 16 cm-es négyzetté nyújtjuk, és szendvicsszerűen a két sima tésztalap közé helyezzük.

Kissé megnyomkodjuk, hogy a lapok összetapadjanak. Pizzavágóval 3 részre vágjuk, majd a részeket ujjnyi vastag csíkokra. A kapott csíkokat beledobjuk egy tálba, és 1-2 evőkanál vízzel összeforgatjuk, hogy minél jobban egymáshoz tapadjanak. Sütőpapírral bélelt formába nyomkodjuk, és 1-2 órát kelesztjük, szobahőmérséklettől függően. 180 fokon kb, 35 percig sütjük. 

0 Tovább

Mézeskalács recycling – diós marlenka golyó házilag

Mit csinálunk akkor, ha egyik kedvenc sütinkből 10 darabért egy ezrest is elkérnek a boltban? Hát elkészítjük mi magunk, méghozzá úgy, hogy a töredék összegből több mint dupla mennyiség is kijön!


 

A héten elszántuk magunkat a nagy karácsonyi rom eltakarításra. Felszámoltuk a karácsonyfát, és vele együtt a karácsonyi kellékek, sütis pléhdobozok is elkerültek a szekrény mélyére. Azonban az egyik doboz ravaszan megbúvott a fa alatt, így történhetett meg, hogy a mézeskalácsfigurák teljesen homályba vesztek az ünnepek alatt. Most viszont az ünnepek után egy hónappal itt álltunk egy raklapnyi mézesfigurával. Mi legyen velük? Kis töprengés után marlenka golyó lett belőlük! Máskor is csináltam már, de akkor mézeslapokból, amibe nem szoktam mézeskalácsfűszert tenni. Aki nem a romeltakarítás miatt fog az elkészítésébe, inkább a mézeslap tésztájával próbálkozzon, mert úgy autentikusabb ízvilághoz jut. A marlenka egyébként abbahagyhatatlanul finom. Bele sem merek gondolni, hogy hány kalóriát vehettünk magunkhoz az alatt a fél óra alatt, míg elfogyott!

 



Diós marlenka golyó

 

Hozzávalók:

30 dkg mézeskalács vagy mézeslap morzsa* +a hempergetéshez

8 dkg darált dió

5 dkg olvasztott vaj

karamellkrém

kb.1 dl tej

 

Karamellkrémhez:

18 dkg cukor

70 ml víz

1,5 dl tejszín

 

Krémhez:

1 tubus sűrített tej

12,5 dkg mascarpone

 

1. lépés

A karamellkrémhez a cukorból és vízből sötét szirupot főzünk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt (vigyázat, nagyon bugyog!), elkeverjük és kihűtjük.

2. lépés

A töltelékhez összekeverjük a mascarponét a sűrített tejjel és betesszük a fagyasztóba kb. 1-2 órára, hogy jól formálhatóvá váljon. Ha már elég szilárd, pici 1,5 cm-es golyókat / kupacokat – ahogy sikerül – formázunk belőle (vigyázat, a kézmelegtől nagyon olvad! )

Majd a kis kupacokat visszatesszük további fél órára a fagyasztóba.

3. lépés

A golyómasszához összedolgozzuk a hozzávalókat, ha nem áll össze, adhatunk még hozzá tejet. Amíg a „golyóbelsőnk” hűl, a masszát pihentetjük, hogy jól összeálljon.

 

Összeállítás:

A megfagyott tölteléket a masszával együtt kb. 3 cm átmérőjű golyokká formázzuk, végül meghempergetjük a maradék mézeskalács morzsában. Szobahőmérsékleten a legfinomabb, de hűtőben tároljuk!

Nálam ebből a mennyiségből 25 golyó lett.

 



*Mézes lapok:

44 dkg liszt

20 dkg cukor

6 dkg vaj

2 tojás

2 ek. méz

1 kk. szódabikarbóna

annyi tej, hogy jól nyújtható masszát kapjunk

 

A hozzávalókat összegyúrjuk, fél cm-re nyújtjuk, és 170 fokon világos barnára sütjük.

3 Tovább

Fejedelmi reggeli

Két ünnep közötti szabadságolásunk töltjük, a nyári szabitól eltekintve szerintem ezek a napok az év legjobbjai. Nincs reggeli rohanás, a szomszédok sem dobognak a fejünk fölött. Ilyenkor reggeltől indul a karácsonyi filmek maratonja, ami mellé jól esik a finom frissen sült barnított vajas kalács gyömbéres-kakukkfüves narancskrémmel vagy tokajis kacsamájkrémmel, esetleg mindkettővel?

 

Barnított vajas kalács:

40 dkg liszt

7 dkg vaj

1 tojás

1,7 dkg élesztő

2 dl tej + ha még szükséges, annyi, hogy lágy tésztát kapjunk

1 marék mazsola

1 kk tejsavópor

5 dkg cukor

 

A barnított vajhoz a vajat megolvasztjuk, majd barnulásig hevítjük, hűlni hagyjuk.

A lisztet, cukrot, a tejsavóport elkeverjük. Öntsük a langyos tejet a robotgép táljába, oldjuk fel az élesztőt, keverjük hozzá a tojást (tojásból tegyünk 1 evőkanálnyit félre a kalács megkenéséhez). Dolgozzuk össze a lisztes keverékkel, ha kell, adjunk még hozzá tejet, végül adjuk hozzá a barnított vajat és a mazsolát. Folpackozzuk le a tálat, és hagyjuk a kétszeresére kelni. Formáljunk a tésztából öt azonos súlyú gombócot, tegyük őket egy sütőpapírral bérelt, 30 x 12 centis formába, takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni. 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45-50 percig. Ha nagyon barnulna, alufóliával takarjuk le.

 

 A gyömbéres-kakukkfüves narancskrémhez:

1, 25dl narancslé

1 narancs reszelt héja

10 dkg cukor

1 egész tojás+4 sárgája

1 kk keményítő

12 dkg vaj

Kis darabka reszelt gyömbér

2 ágacska kakukkfű levelei

 

A keményítőt feloldjuk a narancslében, hozzáadjuk a többi hozzávalót a vaj kivételével és gőz fölött besűrítjük. A sűrű narancskrémhez keverjük a vajat, letakarjuk egy kis sütőpapírral, hogy ne bőrösödjön és hűtőbe rakjuk néhány órára.

 

 

Tokajis kacsamájkrémhez:

10-12 dkg hízott kacsamáj

2 tojás

1,5 dl tej és tejszín fele arányban

2-3 ek. tokaji aszú

1 kis fej pirított hagyma

Só, bors, kakukkfű

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, fűszerezzük és öntsük a pépet egy kb. fél literes befőttes üvegbe. Zárjuk le a tetővel, és tegyük egy lábas vízbe, úgy, hogy a víz legalább az üveg ¾-éig érjen.Tegyünk rá fedőt, és dunsztoljuk 1 óráig. Zárjuk el alatta a gázt, és hagyjuk kihűlni. Felbontatlan állapotban hűtés nélkül is eláll.

 

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek