Két ünnep közötti szabadságolásunk töltjük, a nyári szabitól eltekintve szerintem ezek a napok az év legjobbjai. Nincs reggeli rohanás, a szomszédok sem dobognak a fejünk fölött. Ilyenkor reggeltől indul a karácsonyi filmek maratonja, ami mellé jól esik a finom frissen sült barnított vajas kalács gyömbéres-kakukkfüves narancskrémmel vagy tokajis kacsamájkrémmel, esetleg mindkettővel?

 

Barnított vajas kalács:

40 dkg liszt

7 dkg vaj

1 tojás

1,7 dkg élesztő

2 dl tej + ha még szükséges, annyi, hogy lágy tésztát kapjunk

1 marék mazsola

1 kk tejsavópor

5 dkg cukor

 

A barnított vajhoz a vajat megolvasztjuk, majd barnulásig hevítjük, hűlni hagyjuk.

A lisztet, cukrot, a tejsavóport elkeverjük. Öntsük a langyos tejet a robotgép táljába, oldjuk fel az élesztőt, keverjük hozzá a tojást (tojásból tegyünk 1 evőkanálnyit félre a kalács megkenéséhez). Dolgozzuk össze a lisztes keverékkel, ha kell, adjunk még hozzá tejet, végül adjuk hozzá a barnított vajat és a mazsolát. Folpackozzuk le a tálat, és hagyjuk a kétszeresére kelni. Formáljunk a tésztából öt azonos súlyú gombócot, tegyük őket egy sütőpapírral bérelt, 30 x 12 centis formába, takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni. 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45-50 percig. Ha nagyon barnulna, alufóliával takarjuk le.

 

 A gyömbéres-kakukkfüves narancskrémhez:

1, 25dl narancslé

1 narancs reszelt héja

10 dkg cukor

1 egész tojás+4 sárgája

1 kk keményítő

12 dkg vaj

Kis darabka reszelt gyömbér

2 ágacska kakukkfű levelei

 

A keményítőt feloldjuk a narancslében, hozzáadjuk a többi hozzávalót a vaj kivételével és gőz fölött besűrítjük. A sűrű narancskrémhez keverjük a vajat, letakarjuk egy kis sütőpapírral, hogy ne bőrösödjön és hűtőbe rakjuk néhány órára.

 

 

Tokajis kacsamájkrémhez:

10-12 dkg hízott kacsamáj

2 tojás

1,5 dl tej és tejszín fele arányban

2-3 ek. tokaji aszú

1 kis fej pirított hagyma

Só, bors, kakukkfű

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, fűszerezzük és öntsük a pépet egy kb. fél literes befőttes üvegbe. Zárjuk le a tetővel, és tegyük egy lábas vízbe, úgy, hogy a víz legalább az üveg ¾-éig érjen.Tegyünk rá fedőt, és dunsztoljuk 1 óráig. Zárjuk el alatta a gázt, és hagyjuk kihűlni. Felbontatlan állapotban hűtés nélkül is eláll.