Torkos Csütörtök után is van nap. Nálunk legalábbis diétás péntek formájában! Tegnap ugyanis az ARAZ étteremben torkoskodtunk, a beszámoló is hamarosan következik, de előtte egy könnyebb  halas vacsit hoztam. Kipróbáltam a meyer citromot, amiről mostanában sokat hallani – kellemes találkozás volt! Mivel a narancs és citrom kereszteződése, inkább édeskés, az általunk megszokott citromtól kevésbé savanyú. Nem annyira citrusos, éppen ezért van, amihez jobb választás a „hagyományos”citrom. Olyan receptekhez mindenképpen, amelyeknél a citrom erősen citrusos héja kell hogy domináljon – én mondjuk ezt a tulajdonságát szeretem a citromban a legjobban. Szóval, én a magam részéről inkább megmaradok a konzervatív citromfogyasztók táborában.

 

Hozzávalók :

2 szelet  vörös tonhal (a METRO-ban a friss hal pultnál 20 dkg-os szeleteketben árulják)

só, bors, olívaolaj

 

A kölestoronyhoz:

1 pohár köles

1,5 pohár szárnyas alaplé / húsleves

+ fél pohár a zöldségekhez

1 kisebb cukkini

a cukkinivel megegyező mennyiségű sütőtök

fél meyer citrom leve és reszelt héja

só, bors, olívaolaj

 

A kölest olívaolajon enyhén megpirítjuk, felöntjük az alaplével, hozáadjuk a citromhéjat és -levet, sózzuk. Fedő alatt néhány percig pároljuk (al dente), különben kása lesz belőle. Épp csak „pergős” legyen. Közben a zöldségeket egyforma nagyságú kis kockákra vágjuk, sózzuk és roppanósra pároljuk a fél pohárnyi alaplében.

A tonhal steak-eket a sütést megelőzően legalább 10 perccel előbb sózzuk, borsozzuk, nem sütés közben (mert nincs rosszabb a sótlan halnál)! A szeletek mindkét oldalát bekenjük olívaolajjal, és forró grillserpenyőben 1,5-2 percig sütjük oldalanként. Lehet kísérletezni a sütési idővel, attól függően, hogy ki mennyire átsülve szereti. Esetünkben a jól átsült verzió készült.

A Tchibo-nál vettem még januárban egy ételgyűrű szettet, ebbe rétegeztem felváltva a kölest és a zöldséget. De ennek hiányában PET palackból is barkácsolhatunk, pl. ha levágunk egy”szeletet” –mondjuk egy ásványvizes palackból. Még jobb megoldás lehet egy kiürült kukoricakonzerves doboz, aminek az alját is levágjuk.