Nem kell bérfüstölőt fogadni, akár a panel tizediken is nekiállhatunk. Ez az ínyencség biztosan felturbózza majd a hagyományos húsvéti sonka-tojás kombót.

 

Egyébként a sonka főzőlevében szoktam megfőzni a tojásokat, de most egy részüket füstölni fogom a változatosság kedvéért. Múltkorában vettem egy doboz füstölt fürjtojást, egy kisebb vagyonért, és valami elképesztően finom volt! Sajnáltam is, hogy ennyi pénzért bizony ritkán látott vendég lesz minálunk. De milyen az ember, ha valamit nagyon akar, addig kutat, míg meg nem leli rá a megoldást, akár barkácsolás árán is. Így jutott eszembe, hogy miért ne működne tojásra is a jól bevált házi füstölési technikám!

 

 


Hozzzávalók:

Főtt tyúktojás és fürjtojás

fekete teafű

cukor

liszt

fólia

olaj

 

 

Egy nagy fedeles serpenyőt duplán kibélelek fóliával, beleszórok 2-3 evőkanál fekete teafüvet, 1 evőkanál lisztet, 2 evőkanál cukrot és összekeverem. Belehelyezek egy kör alakú rácsot, amire a tojásokat fogom pakolni (rács= fémedény-alátét például). A főtt, tisztított tojásokat elrendezem a rácson, és fóliával beborított fedővel lefedem. Az edényt közepes lángra teszem, és mikor füstölni kezd, onnantól számítva vagy 8-10 percig füstölöm a tojásokat, vagy ameddig szép barna színt nem kapnak. Ha inkább „márványos” mintázatú tojásokat szeretnék, akkor ugyan megtöröm a tojások héját, de pucolatlanul teszem őket a füstbe, hogy a füst csak a repedéseken keresztül érje a tojást.

Egy nagyobb befőttes üvegbe rakom a kihűlt tojásokat, amit felöntök napraforgó olajjal és hűtőbe teszem. Az állástól az olaj kellemesen füstös ízt kap, főzéshez is felhasználható.