Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Libatepertős-szilvalekváros kalács

Eredetileg szilváspapucsnak szántam a Márton napról megmaradt libatepertőt, de aztán kísérletező jó kedvemben támadt egy jobb ötletem, amit nem bántam meg!

De beszéljenek helyettem a képek.

 

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

4 dkg cukor

1 kk só

40 ml olaj

½ cs. instant élesztő

1 tojássárgája

2 dl tej

 

A töltelékhez:

10 dkg libatepertő, só, őrölt bors

szilvalekvár

 

A hozzávalókból közepesen lágy kelttésztát gyúrunk, és a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, két cipóra osztjuk, majd pár percig pihentetjük, hogy könnyen tudjuk nyújtani. Mindkét cipóból azonos nagyságú téglalapot nyújtjuk, az egyiket megkenjük szilvalekvárral, a másikat pedig megszórjuk az apróra vágott libatepertő só, bors keverékével, és mindkettőt feltekerjük mint a beiglit. Összefonjuk a két rudat, végül egy megfelelő hosszúságú sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába helyezzük. Meleg helyen a duplájára kelesztjük, és megkenjük a tetejét a maradék tojásfehérjével. 170 fokon 40 percig sütjük.

0 Tovább

Epres vajkrém levendulás fonattal

Régen volt már a blogon, hogy édes ízek lopták volna be magukat a recepteim soraiba.

Na de most!

Íme a hétvégi „ágybavivős” reggelink:-)

Eperszezon van, nyílik a levendula, muszáj volt a kettőt kombinálnom.

A fonat szénhidrátcsökkentett lisztből (Diabestarból) készült, de egyébként ha normál üzemmódban vagyunk, sima lisztből szoktam csinálni. Sajnos úgy sokkal finomabb, de a Diabestarral is működik a recept. Viszont a szénhidrát-csökkentett lisztek magas rosttartalmuknál fogva jóval több folyadékot vesznek fel, ráadásul gyártótól függően változik ez a tulajdonságuk. Ezért írtam körülbelüli mennyiséget a tejre.

 

 

Epres vajkrém

 

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj

5 dkg Philadelphia krémsajt

5 dkg xilit / porcukor

10 dkg eper

 

A xilitet kávédarálón porrá őröljük, majd az összes többi hozzávalóval együtt botmixerrel egyneművé dolgozzuk. Hűtőben „kifagyasztjuk”. Jól kenhető vajkrémszerű állagot kapunk.

 

Levendulás túrós fonat

 

Hozzávalók:

20 dkg túró

30 dkg szénhidrát-csökkentett liszt / finom liszt

10 dkg xilit / cukor

10 dkg vaj

1 tojás

kb.1-1,5 dl tej (függ a liszt fajtájától)

1 kiskanál levendula virág

1 kiskanál vaníliakivonat

½ cs. sütőpor

 

A vajat a xilittel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a túrót, a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. Ízesítjük a vaníliával és a levendulával. Ha a tészta nagyon ragadna, egy kevés liszttel javítsunk az állagán, de ne vigyük túlzásba. Osszuk a tésztát először 2 részre, majd egyenként 4 részre. Majd minden egyes részt további 3 részre, amiből sodorjunk ujjnyi vastagságú rudakat, és készítsünk belőlük fonatokat. Kenjük meg a tetejüket tojással, és süssük aranybarnára 180 fokon.

 

 

 

0 Tovább

Eper gratin rózsavízzel és turbolyával, avagy fitneszdesszert anyák napjára

Ha már mindenki a fürdőruhaszezonra gyúr, ne rontsuk el a hétvégi anyák napi ünneplést holmi zsíros-tejszínes tortakölteménnyel (pedig jó lenne!)

De azért van, ami még ennél is finomabb tud lenni, ráadásul büntetlenül habzsolhatjuk.

Az eper gratin tulajdonképpen karamellizált tojáskrém, alatta friss eperrel, amit feldobhatunk egy kis fűszerezéssel.

Mivel az eper a rózsafélék családjába tartozik, nem árt meg neki pár csepp rózsavíz, ráadásként még megszórtam némi turbolyával is. A rózsavíz kiemelte az eper parfümös aromáját, a turbolya enyhén édesköményes (szerintem enyhén korianderes is) íze pedig igazán izgalmas összhatást eredményezett.

 

 

 

Hozzávalók:

30 dkg eper

1 tojás + 1 sárgája

4 evőkanál fruktóz (a fele lehet xilit is, de mindenképpen legyen benne fruktóz is, mert a xilit nem karamellizálódik!)

1 ek. vaníliakivonat

4-5 evőkanál rózsavíz

Néhány szál turbolya aprítva (hiányában friss koriander vagy édeskömény zöldje)

 

A megmosott epret negyedekbe vágom, meglocsolom a rózsavízzel, a vaníliakivonattal, rászórom a zöldfűszert, összekeverem és egy tűzálló tálba teszem.

A tojásokat a fruktózzal és a xilittel gőzfürdő fölött besűrítem, egyenletesen eloszlatom az eperhalmon, és grill fokozaton megpirítom. Vigyázat, gyorsan pirul! Még melegen tálalom.

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek