Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ánizsos birskrémtorta, csipkebogyócurddel, csicsókapiskótán

Olyan gyorsan elment ez az év, el sem hiszem, de a blog december 11-én 1 éves lesz! Így most kicsit előre hozom a blogszületésnapot, és egy cukor és lisztmentes igazán téli ízvilágú tortát ajánlok a karácsonyi ünnepi asztalra. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány cukor- és lisztmentes ország tortája házi versenyére készült.

Mivel a csicsókáról köztudott tény, hogy jó hatással van a vércukorszintre, rendhagyó módon a lisztet helyettesítettem vele a piskótában. Mindenkit bíztatok, hogy próbálja ki, mert hihetetlenül finom és jó állagú süti készül belőle. Én legközelebb valami vadul csokis krémmel fogom kipróbálni, mert az is nagyon passzolna hozzá. A recepthez csak annyit fűznék, hogy máskor biztos kevesebb nyírfacukrot tennék a torta krémjeibe, mert ugyan nem tolakodóan, de egy kicsit édesebb lett a kelleténél.

 

Hozzávalók 2 db 19 cm átmérőjű tortához:

 

A csicsókapiskótához:

3 egész tojás

12 dkg fruktóz

1,5 dkg étkezési keményítő

20 dkg tisztított, főtt, áttört csicsóka

1 narancs reszelt héja

csipetnyi só

Először is a főtt csicsókát kihűtöm, és konyhai papírtörlővel kicsit felitatom a nedvességét. Krumplinyomón átnyomom. Az áttört csicsókát összekeverem a tojássárgájával, az étkezési keményítővel, narancshéjjal. Közben félig felverem a tojáshabot egy csipet sóval, majd hozzáadom a fruktózt és kemény habbá verem. A habot óvatosan összeforgatom a csicsókás masszával, és sütőpapírral bélelt formában sütöm 170 fokon kb. 10 percig.

 

Az ánizsos birskrémhez:

3 dl birspüré birskompótból

(birskompót: a birsalmát annyi vízben, hogy ellepje, felteszem főni 3 szem csillagánizzsal, 1vanílarúddal, kis darab fahéjjal, 1 citrom levével és nyírfacukorral)

2 dl tejszínből tejszínhab

1 dl langyos birskompótlé + benne feloldott 1,5 dkg zselatin

8 dkg nyírfacukor

 

A birspüréhez hozzáadom az oldott zselatint, nyírfacukrot és alaposan elkeverem, hűtőbe teszem fél órára, amíg a birskrém megdermed. Közben a tejszínből kemény habot verek. A már dermedt birskrémet átkeverem, és lazán hozzáforgatom a tejszínhabot.

 

 

A csipkebogyócurd-höz:

10 dkg friss csipkepogyó

annyi víz, hogy ellepje

8 dkg nyírfacukor

4 dkg hideg vaj

4 tojássárgája

 

A csipkebogyók két végét levágom és puhára főzöm, majd a főzőlevével együtt átpasszírozom. A kapott csipkevelőt a tojássárgákkal, nyírfacukorral gőz felett besűrítem, és még melegen hozzákeverem a hideg vajdarabkákat.

 

 

A habsapkához:

3 tojásfehérje

3 ek fruktóz

3 kk étkezési keményítő

1 késhegynyi borkő(cream of tartar)

1 kk ecet

1 rúd vanília kikapart magja

csipetnyi őrölt ánizs

 

 

A tojásfehérjéhez hozzáadom a borkövet, előbb félkeményre, majd a többi hozzávalóval együtt kemény habbá verem. Sütőpapíron körberajzolom a tortagyűrűt, és a kör mentén felhalmozom a tojáshabot. 140 fokos sütőben kb. 1 óráig szárítom.

 

A kandírozott csipkebogyóhoz:

10 szem csipkebogyót kimagozok, alaposan megmosom, hogy szőr ne maradjon rajta.

1,5 dl + 3 ek fruktóz oldatában puhára főzöm, addig, míg a leve teljesen elfő. Olajozott fóliára szedem, kihűtöm.

 

Összeállítás:

A tortakarika aljára helyezem a csicsókapiskótát, amit megkenek a csipkebogyócurddel, következő réteg a birskrém, majd ismét egy vékony réteg csipkebogyócurd következik.

Végül ráhelyezem a habsapkát, és a kandírozott csipkebogyóval díszítem. Hűtőbe teszem legalább másfél órára.

0 Tovább

Csikókás lepény rozmaringos parmezánmorzsával, snidlinges tejföllel

A szegények krumplijának is nevezett csicsóka házassága parmezánnal, rozmaringgal , snidlinges tejföllel.

 Új szereplő érkezett a konyhánkba a csicsóka személyében. Pontosabban nem is annyira új, mert legalább két éve, hogy először megvettem a piacon egy idős anyókától az első gumókat, de azok nem a fazékban végezték, hanem a kert gyomrában mélyre ásva, a saját termés reményében. Pedig annyiszor elterveztem más bloggerek próbálkozásain felbuzdulva – hogy most vagy soha – én is megfőzöm, de mindezidáig a végső csapás elmaradt. Tavaly el is felejtettük, hogy nekünk is van a kertben, de az idén még a farkasordító hideg előtt felástunk néhány tövet. Így most a következő recept alanyául a saját csicsókatermésünk szolgált.

A lepény alapja egy vékony, ropogós tészta, rajta snidlinges tejföl, hajszálvékonyra szelt csicsóka, és a rozmaringos-parmezános morzsa ropogósra sülve a tetején. Összességében a konbináció jól harmonizál a csicsóka jellegzetes „szotyolaízével”, ami ugye nem hiba, mivel a csicsóka a napraforgóval sógorsági viszonyban áll. :)))

Sokszor és sok helyen olvastam, hogy mennyire hálás növény, mivel ápolást nem nagyon igényel, és mégis akár 1 kg is megteremhet egy tő alatt. Nálunk azért ennyire nem volt bő a hozam, de ezt betudjuk a száraz nyárnak és a kevés locsolásnak. Az idén majd jobban tutajgatjuk, megér az ügy egy-két lapátnyi trágyát is, az újabb konyhai kísérletezések örömére.

 

Hozzávalók a lepénytésztához:

25 dkg liszt

20 dkg sűrű joghurt vagy tejföl

6 dkg vaj

 

A lepényre:

15-20 dkg csicsóka, vékonyra szelve

1,5 dl tejföl

½ csokor snidling, apróra vágva

5 dkg reszelt parmezán + 5 dkg ementáli sajt

2 ek. zsemlemorzsa

olívaolaj

só, bors, rozmaring

 

 

A lepénytésztához elmorzsoljuk a vajat a sóval elkevert liszttel, hozzáadjuk a joghurtot (én 2 x 2 dl joghurtot konyhai papírtörlővel bélelt szűrőbe öntöttem, és hagytam 1 órán keresztül a felesleges savót lecsepegni) és sima tésztává dolgozzuk. Hagyjuk fél órát pihenni, majd kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és megkenjük a snidlinggel elkevert tejföllel. Borítsuk be egyenletesen a csicsókaszeletekkel, sózzuk, borsozzuk. Végül locsoljuk meg az olívaolajjal, és egyenletesen szórjuk meg a kétféle sajttal és rozmaringgal elkevert zsemlemorzsával. Süssük 180 fokon kb. fél óráig.

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek