Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bodzás borban érlelt csirkemell mogyorós karalábéval

Ismét egy bodzás receptet hoztam, de most sós felfogásban! Javában diétázunk, így ennek szellemében főleg fehérhúsokat fogyasztunk. Aki hasonló cipőben jár, az tudja, hogy egy idő után már a csirkemell puszta látványától is kimenekülne az ember a világból. Hogy ne járjunk így, szokatlanabb ízkombinációkat is bevetettünk. Ez a kombó tálcán kínálta magát, mivel a kertben továbbra is rengeteg a bodza, a mogyorós karalábét pedig már rég ki akartam próbálni. Az eredményről legyen elég annyi, hogy családunk férfi tagja – aki egyébként a zöldségvilággal kifejezetten háborús viszonyban áll – nemcsak a kellemesen muskotályos pipimellet tüntette el secperc alatt, hanem a karalábét is, mind egy szálig.

 

 

 

Hozzávalók 2 személyre:

1 egész csirkemell filé két félbe vágva

vaj a sütéshez

 

A páchoz:

2 dl fehérbor

1 teás kanál só

1 gerezd zúzott fokhagyma

frissen őrölt bors

3 bodzavirág

 

A páclé hozzávalóit összekeverjük, és a húst 4-5 órára benne hagyjuk.

Papírtörlővel alaposan leitatjuk róluk a páclevet, közben egy serpenyőben vajat forrósítunk. A csirkemelleket mindkét oldalukon 2-2 percig sütjük, majd további pár percig letakarva pihentetjük. Tálaláskor felszeleteljük.

 

A mogyorós karalábé hozzávalói:

személyenként 1 közepes karalábé

1 ek vaj

1 ek méz

5 dkg sós mogyoró

 

A karalábét megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. Egy serpenyőben megpirítjuk a mogyorót, amit mozsárban durvára törünk. Ugyanabban a serpenyőben vajat olvasztunk, és rádobjuk a karalábékockákat. Sózzuk, borsozzuk és kb. fél deci vízzel fedő alatt roppanósra pároljuk. Mikor már majdnem teljesen elfőtt a leve, hozzáadjuk a mézet, és kissé „rápirítjuk” a karalábéra. Tálalásnál megszórjuk a mogyoróval.

 

0 Tovább

Bodzás-túrós rétes

Indul a bodzaszezon! A szezonnyitó recept pedig ismét a diéta jegyében készült.

Már egy hete, hogy belengi a környéket a bodzavirág muskotályos illata. Nekem pedig beindult tőle a fantáziám. Tegnap be is cserkésztük a közelebbi bokrokat és szedtünk egy kis kosárnyit. A szörp holnapra kész, a maradék egyik részéből bodzás-túrós rétes készült, a másik adagból bodzás bor érlelődik. Tervezem a tokajis bodzazselé befőzését is! Azt már le sem merem írni, hogy bodzaborban pácolt husi lesz a holnapi ebéd…teljesen be vagyunk bodzulva!

 

 

Hozzávalók 2 rúdhoz:

½ kg túró

2 egész tojás

10 dkg fruktóz

1 egész citrom héja

1 lime héja

½ citrom leve

½ lime leve

6-7 bodzavirág

1 cs. réteslap

olvasztott vaj

 

A bodzavirágot megszabadítjuk a száraitól, és összekeverjük a túróval, tojásokkal, fruktózzal, citromhéjjal és citromlével. A rétesfeltekerési hadműveletet egy nedves konyharuhán végezzük. 1 rúdhoz 3-4 lapot használunk, melyeket egyenként megkenünk olvasztott vajjal, a téglalap hosszabbik szélére egyenletesen ráhalmozzuk a töltelék felét, a tésztalap két végét ráhajtjuk , és a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal. És 180 fokon addig sütjük, míg szép barnás színt nem kap.

 

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek