Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szilvás-szalonnás korongok

Még mindig szilva! Ez egy igazi őszi recept a hideg napokra, ha egy kis nassolhatnékunk támad, vagy ha betoppan egy nem várt vendég.

Sok szót nem is fűznék hozzá, inkább próbáljátok ki!

 

 

 

Hozzávalók:

1 csomag friss levelestészta (Lidl-jét használtam)

8 nagy szem szilva, szeletelve

kis fej lilahagyma, fele is elég

füstölt császárszalonna – annyi szelet, ahány kört szaggatunk

fügés balzsamecetkrém (de jó a sima balzsamecet is)

méz

frissen őrölt bors

 

A hideg levelestésztát kitekertem a papírjából és 6 db 10 cm átmérőjű kört szaggattam belőle. A maradék tésztát összegyúrtam, kinyújtottam, és további 4 kört szúrtam ki. Sütőpapírra helyeztem őket, mindegyiket megkentem mézzel, egyenletesen elhelyeztem rajtuk a szilvaszeleteket, lilahagymát úgy, hogy a körök széle 1,5 cm-re kimaradjon, megszórtam borssal, majd mindegyikre cseppentettem néhány cseppet a fügés balzsamkrémból. Végezetül tettem rájuk egy vékony szelet füstölt szalonnát.

200 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem őket.

 

0 Tovább

Balzsamos borjúmáj, citromos-petrezselymes óriásbabbal, vele sült újfokhagymával, újhagymával

Ha a libamáj a májak királynője, akkor a borjúmáj az egyik udvarhölgye. Akár sülve, akár rántva, esetleg pástétomnak felőlem jöhet bárhogyan! Napjainkban inkább kalóriaszegényebb kiadásban:) Szinte lehetetlen túlsütni, annyira krémesen lágy, pedig zsírtartalma még a csirkemájnál is kevesebb. Giorgio Locatelli Ízek Itáliája könyvében találtam egy fantasztikus receptet, azóta a borjúmájat csak így készítem. Igaz, kicsit „kényelmesítettem”a receptet, elhagyva egy-két műveletet, de a végeredményen ez mit sem változtat. Köretnek citromos-petrezselymes pirított óriásbabot (sajnos, még konzervet) ettünk hozzá jó sok krémesre sült újfokhagymával és újhagymával.

 

Hozzávalók 2 személyre:

4 szelet borjúmáj

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál hideg vaj

kb.1/2 dl balzsmecet

Só, bors

 

A körethez:

1 doboz (konzerv) óriás fehérbab

1 csomag gömbölyű fejű újhagyma

2 kisebb újfokhagyma

1 citrom leve

só, bors

kis csokor petrezselyem

Olívaolaj

 

Egy nagy serpenyőben forró olívaolajon kérget sütünk a májszeleteknek, sózzuk, borsozzuk. Ez a művelet csak 1-2 percig tartson, nehogy kiszárítsuk a májat. Kitesszük a májat egy tálra, és a visszamaradt szafthoz öntjük a balzsamecetet, közepes lángon szirupos állagúra sűrítjük. Félrevesszük a serpenyőt a tűzről, és a hideg vajat hozzákeverjük a mártáshoz. Ekkor visszahelyezzük a májszeleteket a serpenyőbe, és visszatesszük még további fél percre a serpenyőt a tűzhelyre.

A babot a levétől lecsepegtetjük, közben az újhagymát és az újfokhagymát megtisztítjuk. Levágjuk a hagyma szárait (amit felhasználhatunk akár krémlevesnek is), és a fokhagymát gerezdekre bontjuk. Serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk őket, majd a babot is hozzáadjuk, és még egy kis ideig együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve megöntözzük a citromlével és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Aki nem kíméli a kalóriáit, tálalásnál még nyakon öntheti olívaolajjal.

 

 

0 Tovább

Tűzrőlpattant

blogavatar

Gasztronómia, egy csipetnyi plusszal. Elérhetőségem: tuzrolpattant7 a freemail.hu-n

Utolsó kommentek