Nem lesz kánikula a hétvégén, végre lehet izzítani a sütőket – mondjuk ezzel a jó kis áfonyás csigával! Kicsit macerás a kétszeri csavargatás, de cserébe a barnacukortól kívülről ropogós, belül lágyan foszlós süticsoda lesz a jutalmunk. Nekem az áfonyák a feltekerésnél szökésnek indultak, és vissza kellett tessékelnem őket a helyükre, de még ezt leszámítva is pillanatok alatt elkészültek, és méghamarabb el is fogytak:-))))

 

 

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt

5 dkg lágy vaj

1 tojás

2 ek. cukor

1 ek. vanília kivonat

½ citrom reszelt héja

2 dkg élesztő

csipet só

1,5 dl tej

1,5 marék áfonya

1 kk vaj

barnacukor

 

Fél deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez a többi hozzávalóval együtt, és robotgéppel közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Takarjuk le folpackkal a tálat, és hagyjuk a tésztát a duplájára kelni. A megkelt tésztát nyújtsuk 1 cm vastagságú téglalapra, kenjük meg a tészta felszínét a kiskanálnyi vajjal, szórjuk meg egyenletesen barnacukorral és az áfonyával. Képzeletben harmadoljuk a téglalapot, és a keskenyebb oldalánál fogva hajtsuk be az 1/3-át , majd rá a másikat (mint a vajas tészta szimpla hajtogatásánál). Nyújtsuk kb. 2 cm vastagságúra, és a téglalap hosszabb oldalából pizzavágóval vágjunk kb. 2 cm széles csíkokat (apró technikai malőr, hogy az áfonya kipotyog, és vissza kell őket tessékelniJ) A csíkokat óvatosan spirállá sodorjuk, és feltekerjük, mint a csigát.

Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon világos barnára sütjük.